Sörmlands unga - vaccinera er!

Sommar, sol och vaccin. Det borde vara prioriteringen för Sörmlands och Sveriges unga.

Sörmland 16 juli 2021 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Smittspridningen har gått ner rejält under sommaren. Varmare väder, social distansering och en hittills långtgående vaccinering har troligen varit de största bidragsfaktorerna till läget. Alla som är 18 år eller äldre kan nu vaccinera sig, oavsett region. Region Sörmland var en av de första regionerna som öppnade upp vaccineringen för de yngsta vuxna. 

 

Samtidigt har rapporter kommit från flera olika regioner om att allt färre unga vill vaccinera sig under sommaren (AB, 15/7). Sommarlov och ledighet hägrar, vilket riskerar att minska ungdomars vaccinationsvilja. En annan möjlig faktor är att unga inte är lika oroade för covid-19, då de oftast inte är i riskgrupp. Vaccinationen ses därmed inte som särskilt nödvändig för de själva, men vaccinationen handlar inte bara om ungdomars hälsa, utan hela samhällets. 

 

Om covid-19 ska bli ett minne blott är det avgörande att vi inte bara vaccinerar oss för oss själva, utan för varandra. Desto fler som är vaccinerade, ju svårare blir det för coronasmittan att spridas i samhället. Att du som ung vaccinerar dig bidrar till att samhället kan snabbare gå tillbaka till det normala, särskilt till hösten. Kort och gott är din vaccinering en solidaritetshandling med dina vänner, familj och hela samhället. Sommarens hjältegärning är helt enkelt att vaccinera dig så snart som möjligt. Om du inte bokat din tid än är det dags att göra det. 


Ämnen du kan följa