Vad händer med stallet vid Stjärnholms ridskola?

Oxelösund 1 februari 2021 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Stjärnholms ridskola står cirka 30 hästar i tillfälliga tältstall sedan över fyra månader. Vintern är här vilket har medfört många utmaningar för personalen. Vad händer till exempel när det blir 10 minus och alla vattenhinkar fryser? När regnet vräker ner, tälttaken läcker och spånet i 30 boxar blir dyngsurt och måste bytas? Personalen har fått slita som djur (vilket i sammanhanget inte är något positivt) och går bokstavligen snart på knäna. 

Ett tillfälligt stall ska enligt kommunen byggas inom området men hittills har inget hänt. Enligt djurskyddslagen får hästarna stå i tältstall endast under en begränsad tid - och den tiden rinner ut. Vad har kommunen för Plan B om det tillfälliga stallet inte står på plats innan djurskyddslagen sätter stopp? 

Nu verkar beslut ha tagits om att renoveringen av den kulturhistoriskt värdefulla ladugården kan komma igång vilket är positivt. Men det handlar troligtvis om ett arbete som kommer pågå i 3-5 år, eller längre. Hur ska en hållbar lösning för hästar och personal se ut under tiden? Hade det kanske till och med varit bättre att tänka nytt och bygga ett helt nytt stall? Det hade kanske varit fördelaktigare både för kommunens skattebetalare och för hästarnas och personalens välfärd. Men så tänker man kanske bara när det gäller killidrott?

Orolig medlem i Stjärnholms ridskola

Ämnen du kan följa