C i Nyköping drog vinstlotten i stadshuset

Med möjligheten att utöva makt kommer krav på resultat.

Nyköpings kommun 9 november 2019 05:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ha makt att påverka utvecklingen är själva kärnan i människors lokala politiska engagemang. När jag går med i ett politiskt parti gör jag det för att partiet mer eller mindre representerar mina åsikter. Partiet vill påverka utvecklingen i min kommun, för min familj, för släkt och vänner, för samhället som helhet. Jag går med i partiet för att vara aktiv i ett positivt förändringsarbete. Detta är enkelt och självklart.

Att ha makt innebär ansvar. Att ha makt innebär oftast en personlig perspektivförskjutning från den roll jag har i opposition. Det är också självklart att makthavare möter motstånd i förändringsarbetet: ideologiskt såväl som personligt.

När centerpartisterna efter kommunvalet 2018 tog emot socialdemokraternas utsträckta hand hade de att välja mellan två onda ting: samarbete med Sverigedemokraterna (ideologiskt omöjligt) eller Socialdemokraterna (nödtvunget). De valde Socialdemokraterna. Och de blev rikligt belönade. De fick långt mer makt och inflytande över Nyköpings kommuns framtid än de kunde ha förväntat sig i en koalition med sina gamla allianskollegor, under moderat styre, stödda av Sverigedemokraterna.

Centern har i dag ordförandeposten i kommunens största nämnd: barn- och ungdomsnämnden. Centern har också ordförandeposten i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden. Sammantaget innebär det att Centern styr hela utbildningspolitiken i Nyköping: från förskolan till och med vuxenutbildningen. Lägg därtill att partiet också har två förste vice ordförandeposter. Den ena i vård-och omsorgsnämnden. Den andra i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

I överenskommelsen står dessutom skrivet att Centern tar över ordförandeskapet i kommunfullmäktige i januari 2020. Då lämnar Socialdemokraterna över klubban. Men den viktigaste posten innehar naturligtvis Martina Hallström i egenskap av centerledare och kommunalråd, vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande för tillväxt- och landsbygdsutskottet.

De som i likhet med mig vill ha en tydligare och starkare politisk styrning av verksamheten i Nyköpings stadshus ser med stor förväntan fram mot den nya styrmodell som Centern har förhandlat till sig i koalitionsöverenskommelsen. 

23/10/2018 presenterade Centern en programförklaring i SN för sitt deltagande i majoriteten  i stadshuset: ”… Centerpartiet kan i detta samarbete påverka kommunen i en mer liberal och borgerlig riktning. Vi ser fram mot att kavla upp ärmarna och arbeta hårt för att Nyköping ska bli en ännu bättre kommun att bo, leva och verka i.”

Makt ger möjligheter att förändra: Om inte nu – när?

 

Lästips:

Johansson/Casserstedt/Carlfjord: Handbok i landsbygdsutveckling.

Centerns kommunala handlingsprogram för Nyköping.

 

Fotnot: Ulf-Göran Widqvist är socialdemokrat, författare och småföretagare. Han medverkar som fristående krönikör i SN.

Ulf-Göran Widqvist (S) författare och småföretagare

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

För höga halter av radon på barnens förskola

Nyköping

Granström: Vi kan sälja vår del av Skavsta

Fotboll

Kaptenen blev hattrickhjälte för Tun: "Mer att hämta"

Fotboll

Gruda om nyförvärvet: "Besitter ledaregenskaper"

Nyköping

Biträdande rektor på förskolan känner inte till radonet

Visa fler