Här är vinnarna i årets SN-novellen

Under fredagen var det dags för alla vinnare i SN-novellen att lyftas fram – 16 unga författartalanger fick ta emot priser från SN:s jury och landshövdingen Liselott Hagberg.

Nyköpings kommun 18 oktober 2019 19:17

God stämning rådde på Stora torget när årets vinnare i SN-novellen prisades på Stadshustrappan i Nyköping. Totalt fick 16 elever från mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet ta emot diplom, värdecheckar, presentkort och biobiljetter från prisutdelarna, bland annat bestående av författaren och jurymedlemmen Madeleine Bäck och landshövdingen Liselott Hagberg.

Årets SN-novellen har genererat ett stort intresse bland skolelever i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta. Totalt inkom drygt 180 novellbidrag, vilket tangerar rekordsiffror. Därmed ställdes juryn inför en ordentlig utmaning där man tvingades välja bort många noveller som – likt vinnarnovellerna – höll hög skönlitterär klass. Att SN-områdets unga förmågor besitter stor talang råder det alltså inget tvivel om.

Temat för i år har varit "mystik" vilket satte igång fantasin ordentligt bland deltagarna. Novellerna har handlat om allt från övernaturliga väsen, hotfulla utomjordingar och monster till mörka framtidsdystopier och mer vardagsnära skildringar där människors märkliga beteenden står för den största mystiken.

Förstaprisvinnarna för i år utgjordes av Nelly Isaksson, årskurs 6 på Bryngelstorpskolan, med novellen "Flickan", Milosz Krawczyk, årskurs 9 på Kunskapsskolan, med novellen "Mina vänner", och Miranda Viberg, tredje året på Nyköpings gymnasium Gripen, med novellen "Déjá vu". 

Miranda, som har vunnit pris i SN-novellen även tidigare år, förklarar att skrivandet innebär en slags trygghet för henne.

– Det hjälper så himla mycket i allt och det känns tryggt att det alltid är något som jag kan vända mig till, säger hon. 

För Nelly är det första gången som hon är med i tävlingen.

– Det var ett skolarbete från början och de som ville fick skicka in den till SN. Så det gjorde jag. Det har varit jättekul, säger hon.

Även Milosz debuterar i år som deltagare i SN-novellen.  

– Jag skriver ganska mycket men har hållit det mycket för mig själv. Det här har jag velat göra länge, att vara med i SN-novellen, berättar han. 

Nästa vecka kommer SN publicera flera av vinnarbidragen i tidningen. På sajten, sn.se, kommer samtliga bidrag att publiceras. SN kommer också publicera porträtt på förstapristagarna.

Här nedanför finner du namnen på alla vinnare:

Mellanstadiet

1:a: Nelly Isaksson, åk 6, Bryngelstorpskolan.

2:a: Sara Nayosh, åk 6, Bryngelstorpskolan.

3:a: Elvira Sundström, åk 6, Bryngelstorpskolan.

4:a: Erik Ljung, åk 6, Dammlötskolan.

5:a: Yostina Yosief, Moa Bergman, åk 4, D-skolan.

Högstadiet

1:a: Milosz Krawczyk, åk 9, Kunskapsskolan.

2:a: Molly Rydahl Müller, åk 7, Vittra Kungshagen.

3:a: Josefina Hansson, åk 9, Gnesta Waldorfskola.

4:a: Jakob Nyman, åk 8, Kunskapsskolan.

5:a: Alicia Kapos, åk 8, Vittra Kungshagen.

Gymnasiet

1:a: Miranda Viberg, tredje året, Nyköpings gymnasium.

2:a: Vendela van den Brink, tredje året, Katedralskolan (Linköping).

3:a: Emma Edman, första året, Nyköpings gymnasium.

4:a: Linnea Waldensten, första året, Nyköpings Enskilda gymnasium.

5:a: Nelly Jonsson, andra året, Nyköpings gymnasium.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Kvinna häktad för grovt skyddande av brottsling

Litteratur

Rabulisten Myrdal har gått ur tiden

Nyköping

Flyg till Skavsta har omdirigerats till Arlanda

Ishockey

Så gick det för Södermanland i TV-pucken

Jönåker

Två bilar i olycka utanför Jönåker

Visa fler