MP:s politik minskar utsläppen

Nyköping 22 maj 2020 05:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik Boje Bengtsson SN 12 maj.

Du tycks ha höga förväntningar på vad ett litet parti kan uppnå. Miljöpartiet är ett sådant, och vi måste ibland kompromissa med andra partier, som inte alltid vill driva tuff miljöpolitik.

MP är enda partiet med egen Klimatfärdplan med en mängd konkreta förslag. Allt har inte kunnat genomföras, men vi har fått igenom många klimatbeslut. I år har 11,7 miljoner utsläppsrätter skrotats vilket utsläppen med lika många ton. Det är vår regeringspolitik som möjliggör omställning till fossilfritt stål från SSAB med stöd av Industriklivet. 

Du menar att MP hoppat i galen tunna då vi gillar elbilar. Men livscykelanalyser visar att CO2-utsläppen är betydligt lägre än för fossilbilar, inklusive batteritillverkning. Du oroar sig över uttjänta elbilsbatterier. Dessa skall naturligtvis återvinnas. Exempelvis batteritillverkaren Northvolt siktar på återvinning för att få råvara till tillverkningen. Omställningen av transportsektorn måste göras med både biodrivmedel och elektrifiering, helt enkelt eftersom uthållig tillgång på bioråvara är begränsad, även om energiodling kan ge viktiga tillskott.

Du menar att näringslivet klarar omställning utifrån vad marknaden efterfrågar. Vår syn är att politiken ibland kan hjälpa nya marknader med olika styrmedel som sätter fart på processen, en inställning vi delar med många partier.

Det tar tid att ställa om, men vår politik ger nu resultat. 2019 minskade svenska CO2 utsläpp med 3,2 procent. Bra, men tempot måste öka om klimatmålen skall nås!

Björn Åslund
Björn Kjellström
MP:s klimatambassadörer i Sörmland

Ämnen du kan följa
Läs mer
Nyköping

Granström: "Rimligt att genomlysning görs"

Nyköping

Så är kommunens nya grepp för landsbygden

Ledare

Släng inte medborgarnas förslag – återvinn i stället

Insändare

Återinför kontantbetalning på Kordinaten i Oxelösund

Debatt

Låt oss tänka till - bjud in föreningslivet

Visa fler