Fria scenkonstgrupper skapar festival i länet

Nio lokala scenkonstgrupper har bildat en förening för att främja scenkonstutbudet i länet. Ambitionen är en årlig festival där flera föreställningar ska sättas upp. I mars ljuder startskottet för den första upplagan.

Nyköpings kommun 13 februari 2020 13:43

Föreningen heter Fri Scen Sörmland och består av Teater Skata, Teater Sörmland, Teater Rita Prick, Långsjö teater, Musikteater Unna, Teater K, Teater Beckalin, Bissa Abelli och Propellerteatern. Samtliga är välkända för många men flera har samtidigt glidit under radarn på sina håll, särskilt över kommungränserna – det vill den nybildade föreningen ändra på.

– Vi har ett friskt scenkonstliv över kommunerna men vi lever lite i det fördolda. Nu har grupperna tagit kontakt med varandra för att samarbeta och försöka lyfta det vi jobbar med, säger Karin Fichtelius från Teater Skata, som är ordförande i Fri Scen Sörmland.

Under onsdagen samlades föreningen för ett planeringsmöte i Strängnäs för att diskutera programmet för sin kommande storsatsning – en helt ny scenkonstfestival, där varje grupp ska framföra föreställningar från sin repertoar.

– De grupper som är med kommer tillsammans ge totalt elva föreställningar. Men sedan vill vi också uppmuntra andra scenkonstgrupper i Sörmland att höra av sig till oss. Det här är öppet för alla, säger Karin Fichtelius.

Hon understryker att programmet inte är helt klart än men att ambitionen är att visa föreställningar för alla åldrar – barn, ungdomar och vuxna. Bland det som hittills har spikats i programmet syns "Fågeln och havet" med Långsjö teater, "Hej då, människa" med Propellerteatern, "Det var det fräckaste" med Teater Rita Prick och "Ett ögonblick i sänder" med Musikteater Unna.

Festivalen kommer att pågå från den 20 till 22 mars i Nyköping. Platsen är förlagd till lokalerna på Behmbrogatan, där Teater Sörmland, Propellerteatern och Teater Skata huserar. Över längre sikt ska festivalen dock inte vara bunden till samma plats, den ska rotera mellan kommunerna.

– Vi hoppas ju att det här ska bli en årlig festival där man kan vara på lite olika platser. Något år är vi kanske i Vingåker, ett annat i Katrineholm, säger Karin Fichtelius.

Hon förklarar vidare att Fri Scen Sörmland hittills inte har sökt eller fått någon finansiering för att genomföra festivalprojektet.

– Nej, i år gör vi det här helt ideellt i föreningen. Vi börjar och ser hur det går, sedan kan man låta det växa och bli större utifrån det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Johansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyköping

Facket om storvarslet: "Jättetråkigt för medlemmarna"

Nyköping

60 varslas på Eberspächer: "Tråkigt men ingen chock"

Nyköping

En släppt för Rosvallamord – två misstänkta kan åtalas

Litteratur

Inga externa medlemmar i nya Nobelkommittén

Kultur och Nöje

Succédebut nominerad till Augustpriset

Visa fler