Billigare alltid bättre när det gäller landsbygden?

Devisen "billigare är alltid bättre" tycks råda när det gäller kommunala investeringar i landsbygden,  enligt signaturen "Kristina i Tystberga".

Devisen "billigare är alltid bättre" tycks råda när det gäller kommunala investeringar i landsbygden, enligt signaturen "Kristina i Tystberga".

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-08-10 05:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Elevassistenten, SN 3 augusti 

Signaturen Elevassistenten anser att det är bra om kommunen monterar ner skolan i Tystberga eftersom det blir billigare än att bygga ny förskola – och billigare är alltid bättre. Särskilt när det gäller landsbygden. Inte så mycket när det gäller en halv miljard för en arena, eller en kvarts miljard för att renovera en simhall i centralorten, förstås. 

 Elevassistenten tycker att invånare på landsbygden 1) själva har valt sämre service, och 2) får skylla sig själva att servicen dessutom försämras eftersom de inte nyttjar den (lilla) kollektivtrafik som ändå erbjuds och väljer bort den lokala skolan när kvaliteten brister. Med andra ord ett illa dolt förakt för landsbygden.  

Elevassistenten anser att föräldrar som väljer att flytta sina barn från en undermålig skola borde stå tysta inför politikens dubbla svek: Först kör man skolan i botten, och sedan monterar man ned den. 

Personalen har gjort sitt yttersta och kämpat på i motvind, med i snitt en ny rektor per år. Ingen förälder vill ta risker med sina barn. Och det är inte för nöjes skull man skjutsar sina barn flera mil varje dag. Men sådana val behöver föräldrar i centralorten inte göra – där har kommunen inga problem att bygga nytt, stort och dyrt. 

Politikens mest centrala uppgift är att lösa viktiga samhällsproblem. Tänk om vi ändå hade begåvats med politiker som inte bara håller hårt i plånboken, utan också har ett engagemang som sträcker sig utanför stadsbussarnas linjenät.