Bra att statschefen blir tidigt vaccinerad

Att Sveriges statschef blir tidigt vaccinerad mot covid-19 är av godo.

Att kungen som Sveriges statschef får sitt vaccin tidigt är fullt rimligt. Att han tar det är också att föregå med gott exempel.

Att kungen som Sveriges statschef får sitt vaccin tidigt är fullt rimligt. Att han tar det är också att föregå med gott exempel.

Foto: Kungliga Hovstaterna

Ledare2021-01-20 05:45
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Noterade du också att det tydligen finns någon som är upprörd på att kungen, Sveriges statschef, får sitt vaccin så här när de mest utsatta riskgrupperna håller på att få sitt? Ilskan är ett ack så tydligt tecken i vår tid. 

Inget är för futtigt att bli arg på.

Det finns individer och vissa kollektiv som ständigt tycker sig se en elit som går före. De mest upprörda rösterna står ofta i nätpopulismens led, i ytterkanternas ytterkanter. Konspirationsteoretiker ser spöken i alla hörn. Vaccinmotståndare tror att vaccin är något annat än vad det är. Kungamotståndare är emot allt vad kungahuset gör. Där finns andra mer dolda krafter, som gärna bidrar till så mycket inhemsk osämja som möjligt, till vilket pris som helst. 

Detta är samhällsfenomen som vi behöver ha koll på, men inte låta sig luras av. 

Sverige har inte många nyckelpersoner att prioritera. Antalet samhällsviktiga individer i ledande ställning är så få att det inte kan göra någon skillnad på vaccinationstiderna. Att kungen som Sveriges statschef får sitt vaccin tidigt är fullt rimligt. Att han tar det är också att föregå med gott exempel. Carl XVI Gustaf är 70 plus och tillhör en av de riskgrupper som har uppmärksammats ända sedan förra våren.

Samtidigt tuffar ju vaccinationsarbetet vidare i vår region. Såväl boende som personal på särskilda boenden för äldre har inkluderats tidigt. Som vi kan läsa i SN börjar också nu vaccindoser ges till äldre med hemtjänst och även personal som jobbar där. 

Det finns en rimlig struktur, det finns en ordning. Även om det är lätt att önska att det ska gå fortare att få fler vaccinerade. Det är svårt det där med tålamod.

I slutänden är det ju dessutom frivilligt – i slott såväl som koja – att vaccinera sig. Men det är verkligen att rekommendera. För egen del och för andras.