Det finns en plan för vårdcentralerna

Vi i majoriteten (S, VfP och C) känner oss stolta och trygga med hur våra vårdcentraler har hanterat pandemin, och hur arbetet fortgår framåt. Skriver Camilla Holmgren (S) och Louise Wiklund (VfP).

Vi i majoriteten (S, VfP och C) känner oss stolta och trygga med hur våra vårdcentraler har hanterat pandemin, och hur arbetet fortgår framåt. Skriver Camilla Holmgren (S) och Louise Wiklund (VfP).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2020-10-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på ”Vi behöver en plan för vårdcentralerna” publicerad 16/10.

Världen har drabbats av en pandemi som påverkar hela vårt samhälle. Sörmland har varit hårt drabbat i alla delar av sjukvården. Vi i majoriteten (S, VfP och C) känner oss stolta och trygga med hur våra vårdcentraler har hanterat pandemin, och hur arbetet fortgår framåt.

Under pandemin har nya arbetssätt utvecklats. Samarbetet mellan vårdcentralerna och hemsjukvården har stärkts och utvecklingen av digitala tjänster har tagit fart. Vi har sett stora fördelar med att arbetet med listningen av patienter på fast vårdkontakt redan var påbörjat. Det har gjort det lättare för läkarna att avgöra behoven av fysiska besök, eller om det räcker att ringa upp patienten för att ge så bra och säker vård som möjligt.

Antalet besök minskade under pandemin men antalet telefonsamtal och videobesök ökade. Det är svårt att avgöra hur stort det ökade vårdbehovet är efter covid-19, men våra vårdcentraler är beredda på detta, inklusive ett ökat flöde när det gäller psykisk ohälsa och rehabilitering av patienter med sviter efter covid-19.

Eskilstuna är en kommun som växer och vårdcentralen Gallerian behövs för att erbjuda medborgarna en god tillgänglighet och kvalitativ vård. Våra centrumnära vårdcentraler har ett gott samarbete där de samverkar för en jämnare fördelning av listade patienter. Antalet listade patienter på Gallerian växer för varje vecka.

Division primärvård har sedan i januari en handlingsplan för att få en budget i balans. Alla vårdcentraler bidrar med sin del. Månadsrapporterna visar att det går åt rätt håll. Så låt oss försäkra alla som undrar: Det finns en plan för vårdcentralerna.