Kommer Belarus få känna på friheten imorgon?

På söndag går Belarus till val. Det är inget demokratiskt val, men den senaste tidens omfattande prostester i Minsk ger hopp om framtiden.

Den oppositionella presidentkandidaten Svetlana Tikhanovskaja har samlat ett imponerande stöd under sina kampanjmöten i Belarus.

Den oppositionella presidentkandidaten Svetlana Tikhanovskaja har samlat ett imponerande stöd under sina kampanjmöten i Belarus.

Foto: Sergei Grits

Ledare2020-08-08 05:25
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den 29 juli skrev ledarsidan om det stundande presidentvalet i Belarus. Den sittande presidenten tillika diktatorn Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i 26 år. Nu spås hans popularitetssiffror vara rekordlåga med knappa 3 procent enligt inofficiella opinionsundersökningar. Det är med öknamnet "Sasha 3%" som han kandiderar om till posten imorgon. Det är mycket som talar för att Lukasjenko - oavsett valresultat - kommer klamra sig fast vid makten, men det finns likväl mycket som pekar åt motsatsen.

Sedan den 29 juli har mycket hänt. Omfattande prostester har hållits i Minsk. Det är främst landets unga som tagit sig ut på gatorna för att heja på den oppositionella presidentkandidaten Svetlana Tikhanovskaja. I sista minuten har hon ställt upp till följd av att hennes man fängslats efter att han meddelat sin kandidatur. Med sig har hon Veronika Tsepkalo och Maria Kolesnikova som ställt upp när männen de antingen älskar eller jobbar med fängslats av regimen (RFERL, 5/8). 

Lukasjenko har avfärdat den kvinnliga trion med hänvisning till att en kvinna inte kan eller kommer kunna röstas fram till president. Samtidigt har det massiva motståndet mot Lukasjenkos regim fått tiotusentals (vissa menar till och med upp mot hundratusen) människor att marschera på Minsks gator. Demonstrationerna och kampanjmötena för oppositionskandidaten Tikhanovskaja har beskrivits som historiska i sin storlek. Filmer och bilder från demonstrationerna har spridits som en löpeld på sociala medier och det är även med hjälp av sociala medier som oppositionen lyckats mobilisera fler. 

Valet kommer genomföras, men det kommer inte vara fritt, vilket givetvis kommer påverka utfallet. Motståndet finns och frågan är hur det kommer se ut efter diktaturens byråkratiska maskineri sagt sitt om valresultatet. OSSE kommer inte skicka ut valobservatörer till valet, vilket är första gången sedan 2001 som organisationen inte funnits på plats för att övervaka processen. Samtidigt har oppositionen lyckats mobilisera så många människor att det kommer bli svårt för Lukasjenko att befästa sitt troliga "återval". Riskerna är stora att kampen om valet bara är början på en lång och blodig väg för Belarus. Hösten har knappt börjat, men oron och konflikterna ligger i luften. Söndagens val kan gå hur som helst.