Konflikten inom M i Nyköping går på djupet

Förtroendekonflikten inom Moderaterna i Nyköping går djupt och lär få långtgående konsekvenser. 

Uppfattningarna om oppositionsrådet Anna af Silléns ledarskap verkar skära rakt igenom Moderaterna i Nyköping. En svår tid väntar.

Uppfattningarna om oppositionsrådet Anna af Silléns ledarskap verkar skära rakt igenom Moderaterna i Nyköping. En svår tid väntar.

Foto: SN

Ledare2020-11-24 05:52
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det är en skarp konflikt som uppstått kring moderata oppositionsrådet Anna af Silléns ledarskap i Nyköping. Den skär rakt igenom Moderaterna lokalt i kommunen. Både den sida som vill att af Sillén lämnar sin post – och den som vill ha henne kvar anser sig ha tillräckligt stöd. 

Räkna med att den här konflikten snarare förvärras än minskar den närmaste tiden. Utöver af Silléns roll vill kritikerna också den lokala partiledningen avgår, ordföranden Tommy Jonsson och vice ordförande Klara Olander. 

Orden är hårda. Utrymmet för kompromiss mycket smalt. Det här verkar främst vara en konflikt kring ett ledarskap – om hur Anna af Sillén anses hantera den som inte håller med henne. Någonstans, mer underliggande finns faktorer som berör den moderata identiteten och budskapen. Detta är måhända inte så konstigt, eftersom själva kritiken mot ledarskapet utgår från hur oenighet hanteras. 

Anna af Sillén tog över gruppledaruppdraget – och fick även ta över rollen som oppositionsråd i kommunen – efter Anne-Marie Wigertz efter valförlusten 2014. Det blev inget maktskifte i kommunen heller efter valet 2018, men af Sillén har efter detta också tagit klivet in på den inrikespolitiska scenen, i egenskap av ordförande för partiets företagarråd. Det är en allt annat än oansenlig position i landets näst största parti. 

Sex år efter tillträdet står hon inför sin svåraste konflikt hittills. Den är lokal, personlig och uppslitande. Att försvara sig mot anklagelser om "odemokratisk ledarstil" och "kränkande särbehandling" utan handfasta exempel, är inte lätt. 
I fredagens SN riktades skarp kritik, från vad som sades vara tolv av de 24 översta namnen från partiets kommunlista i valet 2018, mot af Silléns sätt att leda. I dagens SN kan ni på nyhetsplats läsa mer om hur en partikollega inom regionen har uppfattat henne. 

Den grad av motsättningar som nu delvis syns men också bubblar under ytan, brukar inte klaras ut med ett enskilt krismöte.

Främst bland kritikerna går af Silléns fullmäktigekollega Maria Gilstig. Hon är andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, men även ledamot i regionfullmäktige och där andre vice ordförande i nämnden för primärvård, rättspsykiatri och Dammsdal. Kravet som hon frontar är att af Sillén måste avgå, det räcker inte med att förändra hur ledarskapet utövas. 

I lördags höll därför partiet ett krismöte, dit före detta talmannen Per Westerberg, före detta Europaparlamentarikern Peder Wachtmeister och före detta oppositionsrådet Anne-Marie Wigertz hade kallats in av partiets länsförbund. I syfte att hitta en lösning. Från detta möte kom följande officiella besked, där 18 av 24 röstberättigade ska ha deltagit och gett stöd för följande: ”Ingen närvarande väckte frågan om avgångskrav. Mötet enades om att gå vidare med en utvecklingsprocess för att förbättra gruppens interna arbete.”

Några av de skarpaste kritikerna säger sig inte ha varit där. Båda sidor hävdar sig ha tillräckligt stöd i förtroendefrågan. 

Om inget radikalt inträffar kommer den här konflikten att ställas på sin spets, sannolikt i mer formell form. Handskarna är kastade. Vinner Anna af Sillén står hon starkare än någonsin internt. Förlorar hon kommer Moderaterna i Nyköping att möta valet 2022 med en helt ny ledning.