Laschets uppdrag: att säkra den tyska mitten

De tyska kristdemokraternas försök att säkra en mittennära position är en ständig kamp. Även med en Angela Merkel-allierad som bas.

Går förbundskansler Angela Merkels politiska riktning i arv med nya CDU-ordföranden Armin Laschet? De tyska kristdemokraterna försöker behålla makten genom att hålla tydligt avstånd till högerextremismen.

Går förbundskansler Angela Merkels politiska riktning i arv med nya CDU-ordföranden Armin Laschet? De tyska kristdemokraterna försöker behålla makten genom att hålla tydligt avstånd till högerextremismen.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Ledare2021-01-19 05:56
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Han vann ordförandestriden inom det mäktiga tyska CDU, men det är inte givet att Armin Laschet därmed blir Angela Merkels kronprins till förbundskansler-posten.

Armin Laschet är ministerpresident i delstaten Nordrhein-Westfalen. Där styr hans CDU ihop med liberala FDP sedan 2017. Delstaten var länge i SDP:s, de tyska socialdemokraterna, händer (1966-2005), men 2000-talet har bjudit på ett par maktskiften. Laschet räknas som förbundskansler Angela Merkels kanske närmaste allierade – för en ”Merkelism utan Merkel”. Han kommer att försöka ta en tätposition som hennes efterträdare. Men det bayerska systerpartiet CSU:s ledare Markus Söder, som styr ihop med partiet Freie Wähler, samt hälsoministern Jens Spahn är två starka konkurrenter som nämns. 

CDU:s maktutövning handlar om att hålla ytterkanterna på avstånd. Det gäller såväl högerextrema Alternativ för Tyskland som vänstersidans Die Linke, där resterna av det forna östtyska kommunistpartiet ingår. Slitningarna mellan konservativa och de lite mer liberala inom CDU är samtidigt starka. Laschets företrädare Annegret Kramp-Karrenbauer gav upp efter två år som CDU-ordförande, att få hela partiet att hålla gränsen mot extremhögerns AfD var allt annat än lätt. 

Det tål också att noteras att de tyska socialdemokraterna, SPD, ingår i regeringen med CDU och CSU. Men SPD ses som så jämförelsevis svaga att huvudspekulationen ofta blir att Die Grünen lanseras som främsta framtida utmanare om den politiska mitten. De närmaste månaderna är Laschets stora möjlighet att forma ett starkare, mer enat CDU, med bland annat två kommande regionalval. I modern tid är CDU huvudaktören i tysk politik – och än så länge också i europeisk.

Fotnot: Den här texten har tillförts en rättelse om vilka CSU styr Bayern ihop med.

Karta: Nordrhein Westfalen