Satsa på ett gott boende i Tystberga

I Tystberga finns skäl att tro en växande befolkning när Ostlänken för hela kommunen närmare stora arbetsmarknader. Skolan coh förskolan behöver anpassas till detta, skriver Sigyn Björn, Imre Botos med flera från Tystbergabygdens nätverk.

I Tystberga finns skäl att tro en växande befolkning när Ostlänken för hela kommunen närmare stora arbetsmarknader. Skolan coh förskolan behöver anpassas till detta, skriver Sigyn Björn, Imre Botos med flera från Tystbergabygdens nätverk.

Foto: Olof Jonmyren

Debatt2020-08-14 06:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tystbergabygdens Nätverk (TN) är ett bygderåd som företräder bygdens intressen. Vi har nyligen skickat in ett långt svar på förslaget till ny översiktsplan för Nyköpings kommun (ÖP 2040). 

När beslutet om ÖP 2040 togs fram betonade många politiker att ”hela kommunen ska växa”! Enligt de översiktsplaner som nu ska ersättas skulle bara 30 av föreslagna 340 bostäder per år byggas på landsbygden. Men av förslaget till ny ÖP 2040 framgår inte om den andelen ska öka. 

Tre nya resecentra byggs vid Ostlänken, i Vagnhärad, Nyköping och Skavsta. När de snabba tågen på Ostlänken börjar rulla några år in på 2030-talet, flyttas Nyköpings kommun restidsmässigt ett par mil närmare Stockholm! 

Stadsbebyggelsen i Nyköping är populär att bosätta sig i för många som arbetar i Stockholm och Södertälje. Ostlänken kommer att öka detta intresse. Men kommunens landsbygd kommer samtidigt också närmare stora arbetsmarknader. Det gäller inte minst för Tystbergabygden!

Här kan ett bra boende i lantlig miljö förenas med hållbar pendling tack vare snabb, tät och pålitlig tågtrafik på Ostlänken. Bussar på motorvägen mellan Nyköping och Vagnhärad, med uppehåll vid trafikplatserna, gör ett snabbt kompletterande resande möjligt för boende i bygden. Det bör leda till ett trendbrott, så att befolkningen börjar växa, efter årtionden av stagnation. 

Ett gott boende i Tystbergabygden kräver förstås plats för barnen i Tystberga förskola, skola och på fritids. En kommunal utredning om den framtida lokalsituationen där har föreslagit en om- och tillbyggnad av befintliga lokaler. TN har påtalat att det förslaget inte beaktar att elevunderlaget i bygden rimligen ökar avsevärt i samband med byggandet av Ostlänken. 

Vi vill också påpeka att prognoserna inte får baseras på nuvarande antal barn i Tystberga skola ,eftersom en stor andel går i andra skolor. Målet bör vara att alla barn i Tystberga ska rymmas med plats för inflyttning sedan tidigare problem i skolan där nu åtgärdats.

En nybyggd förskola skulle innebära att skolan och förskoleklassen kan behålla sina möjligheter till expansion och fritids sina fina lokaler. Det skulle underlätta personalens arbete och höja kvalitén ännu mer. Men det förutsätter att politikerna menar allvar med att Ostlänken och ÖP 2040 ska innebära en satsning inte bara på centralorten, utan även på landsbygden!