Svenska välfärden behöver biståndspengarna

Insändarskribenten menar att det är dags att satsa biståndspengar på utrustning och personal inom äldrevården och sjukvården istället.

Insändarskribenten menar att det är dags att satsa biståndspengar på utrustning och personal inom äldrevården och sjukvården istället.

Foto: Bertil Ericson / TT

Insändare2020-06-02 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med tanke på dagens kris i samhället och kommande kostnader så är jag klart orolig för Sveriges ekonomi nu när sedelpressen hos regeringen satts igång. Många löften om stöd och bidrag, men någon måste ju också betala det. Som skattebetalare i ett av världens mest beskattade länder, så vill jag att skatterna ska gå till medborgarna i Sverige.

 I nuläget så betalar Sverige ut över 51 miljarder kronor via Sida i olika bistånd till andra länder. Det är 400 miljoner mer än vad det svenska rättsväsendet, polisen, Säpo, kriminalvården och domstolarna kostar. Och det ser vi ju hur det fungerar. Fler skjutningar och andra kriminella gärningar verkar ha ökat. I dagens läge behöver Sverige dessa pengar till att bevara den svenska välfärden och inte betala Somalias statskulder. 

Med jämna mellanrum kommer avslöjande om att pengar gått till direktörers lyxliv och konstiga biståndprojekt som jämställd snöröjning i Ukraina, sockerrörsodling i Tanzania för 54 miljoner där inte ett enda sockerrör blev odlat. En tredjedel uppskattas försvinna i korruption.
Jag har jobbat i vården under lång tid och sett neddragningarna i den och det blir ju extra tydligt nu under covoid-19 krisen. Och den lär bli långvarig. 
Dags att satsa dessa pengar på utrustning och personal inom äldrevården och sjukvården istället.