Svenskt demokratistöd viktigt för minskad fattigdom

Att arbeta med demokrati och mÀnskliga rÀttigheter Àr dÀrför centralt för Sidas arbete för att minska fattigdomen. UngefÀr en fjÀrdedel av vÄrt bistÄnd Àr demokratistöd, skriver Carin JÀmtin, Sida.

Att arbeta med demokrati och mÀnskliga rÀttigheter Àr dÀrför centralt för Sidas arbete för att minska fattigdomen. UngefÀr en fjÀrdedel av vÄrt bistÄnd Àr demokratistöd, skriver Carin JÀmtin, Sida.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Debatt2022-01-13 05:02
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det senaste Ă„rtiondet har demokratin varit pĂ„ tillbakagĂ„ng i allt fler lĂ€nder. AuktoritĂ€ra ledare tar makten och hotar yttrandefrihet och fria medier. Sveriges globala arbete för demokrati och de mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna Ă€r dĂ€rför viktigare Ă€n pĂ„ lĂ€nge.

Den demokratiska tillbakagÄngen Àr ett hot mot en hÄllbar utveckling och leder till attacker mot yttrandefrihet, fri och oberoende media och civilsamhÀllets arbete. Detta krympande demokratiska utrymme Àr frÄgor som bistÄndsmyndigheten Sida och vÄra samarbetsorganisationer jobbat med i mÄnga Är.

”Jag lĂ€rde mig att vi unga Ă€r ledarna; vi utgör faktiskt majoriteten av Zambias befolkning.” SĂ„ sĂ€ger Proscardness Mwiinga, ung kvinnlig politiker i Zambia. Regionalt i Afrika har ett ledarskapsprogram för unga politiker fĂ„tt stöd via de svenska partianknutna organisationerna.

Den demokratiska tillbakagÄngen handlar om att samhÀllen polariseras, desinformation och att fria och rÀttvisa val och rÀttsstaten och dess principer undergrÀvs. Det pÄverkar i sin tur hÀlsa, utbildning och ekonomisk utveckling.

MÀnniskor som lever i fattigdom och förtryck far mest illa av brister i demokratisk samhÀllsstyrning och att staten inte respekterar och uppfyller de mÀnskliga rÀttigheterna. Att arbeta med demokrati och mÀnskliga rÀttigheter Àr dÀrför centralt för Sidas arbete för att minska fattigdomen. UngefÀr en fjÀrdedel av vÄrt bistÄnd Àr demokratistöd.

Vi stödjer fri och oberoende information, online och offline globalt. Ett samarbete med Unesco mot spridning av desinformation, under pandemin och i samband med politiska val, har bidragit till stĂ€rkta förutsĂ€ttningar för journalister att arbeta, och till ett fritt, öppet och sĂ€kert internet i flera lĂ€nder.

Att motverka korruption Àr prioriterat för Sida. Ett exempel Àr ett stöd via VÀrldsbanken till reformer i serbiska rÀttssektorn. Det leder till ökad transparens, möjlighet att fÄ rÀttslig prövning och ökat rÀttsliga institutioners oberoende frÄn regeringen.

I Liberia stödjer vi projektet Coordinated Action on Disability som Ă¶kat kunskapen om rĂ€tten till arbete och anstĂ€ndiga villkor för personer med funktionsnedsĂ€ttning.

BĂ„de möjligheter och utmaningar krĂ€ver ett globalt samarbete och hĂ€r spelar bistĂ„ndet en viktig roll. Vi pĂ„ Sida stĂ€rker nu vĂ„rt arbete för att Ă€nnu tydligare möta utmaningarna kopplade till demokratisk tillbakagĂ„ng och brott mot de mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna – för mĂ€nniskor som lever i fattigdom och förtryck och för en global hĂ„llbar utveckling.