Trädgårdsterapin på Nynäs behövs

Vi anser att nedläggningen av trädgårdsterapin på Nynäs är mycket beklagligt. Skriver Magnus Leivik (M), Joha Frondelius (KD) och Ewa Callhammar (L).

Vi anser att nedläggningen av trädgårdsterapin på Nynäs är mycket beklagligt. Skriver Magnus Leivik (M), Joha Frondelius (KD) och Ewa Callhammar (L).

Foto: Sandra Nordin/arkiv

Insändare2021-01-19 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln "Trädgårdsterapin på Nynäs måste räddas" publicerad 4/1.

Christina Johansson skriver i sin debattartikel den 4 januari väldigt klokt om Terapiträdgården på Nynäs, och vi kan bara hålla med om behovet av trädgården och beklaga nedläggningsbeslutet från S, Vfp och C.

 Nynäs och den miljön som Region Sörmland förvaltar där är unik i Sörmland och något vi måste värna om. Terapiträdgården har inneburit att många har kunnat gå från sjukskrivning tillbaka in i arbete då den psykiska hälsan stärks.

 I den konsekvensanalys för nedläggningen av Terapiträdgården som genomförts av medarbetarna nämns tydligt just risken att många av de som idag nyttjar trädgårdens verksamhet kommer att få svårare att komma tillbaka i arbete samt i större grad bli beroende av annan vård. Något som både är dåligt för den enskilde, och för samhället i stort. Ändå väljer majoriteten, med Socialdemokrater, Vård för pengarna och Centerpartiet att lägga ned verksamheten.

 Den insats som verksamheten vid rehabträdgården har gjort för många patienter måste värdesättas. Vi anser att nedläggningen är mycket beklaglig, speciellt då planer tidigare fanns på att öppna en till verksamhet i Eskilstuna till nytta för invånarna i den norra delen av länet. Nu väljer den politiska majoriteten istället att snabbt och utan vidare utredning lägga ned verksamheten.

Våra partier lade i höstas ett förslag till budget för Region Sörmland där denna viktiga verksamhet inte behövde stängas för att klara regionens ekonomi. Tvärtom föreslog vi en vidareutveckling av verksamheten. Nu riskerar istället kortsiktiga besparingar att leda till ökade kostnader på längre sikt. Det är en dålig hushållning med skattemedel, och ett dåligt sätt att ta hand om våra patienter.