Tre viktiga SSU-reformer inför valet 2022

Från den 30:e juli till den 2:a augusti samlas SSU till kongress. På den här kongressen kommer vi ta ställning inför vad för politik vi kommer driva inför valet 2022.

Till helgen håller SSU sin nationella kongress där de beslutar om politiken de ska driva under valåret 2022. SSU-representanter från Södermanland skriver om tre förslag de tänkt driva på stämman.

Till helgen håller SSU sin nationella kongress där de beslutar om politiken de ska driva under valåret 2022. SSU-representanter från Södermanland skriver om tre förslag de tänkt driva på stämman.

Foto: Maja Suslin/TT

Debatt2021-07-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter 4 år med ett januariavtal som hållit tillbaka nödvändiga välfärdsreformer behöver socialdemokratin gå till val med en radikal, reformistisk agenda för att på allvar ta tag i ojämlikheten och klassklyftorna. För att detta skall bli möjligt krävs ett SSU som klarar av att driva partiet och dess politik i en riktning som lämnar de här 4 åren av kompromisser bakom sig och formulerar en vision för framtidens socialdemokrati, och framtidens Sverige. 

 

Den sörmländska delegationen har till kongressen formulerat ett antal förslag vi prioriterar att driva, förslag vi anser är viktiga för ett jämlikare, och rättvisare Sverige.

 

1. Avskaffa allmän visstid som anställningsform
Allianspartierna införde anställningsformen allmän visstid 2007, med argumentet om att det skulle öka flexibiliteten på arbetsmarknaden. Vad som istället hänt, är att otryggheten ökat för alla landets löntagare och framförallt för unga. Alltför ofta blir vi utnyttjade av oseriösa arbetsgivare som behandlar oss som slit och släng-varor. Vi bränner ut oss i förtid, och många av oss idag är tvungna att ha 2-3 arbeten för att skrapa ihop samma lön som en heltidstjänst skull ge.

 

2. Inför 30-timmars arbetsvecka
Arbetarrörelsens mål har alltid varit den enskilda människans frigörelse från de bojor som fjättrar henne. Tidigare arbetstidsförkortningar har genomförts just för att vi ska ha mer tid att ägna oss åt det som är viktigt här i livet - Gemenskap, kultur, vad det än kan vara som gör att vi finner mening i vårt liv. Efter decennier av ökande välstånd, men en arbetstid som i många fall ökat med internets intåg i vardagen och allt vad jobbmail och hemarbete heter, är det dags att ta nästa steg. Låt företag och verksamheter välja mellan 6 timmars arbetsdag, eller 4 dagars arbetsvecka - vad som passar dem bäst. Men låt oss sänka tiden vi lönearbetar, och öka tiden vi får leva det liv vi själva vill!

 

3. Starta ett statligt byggbolag för ökat bostadsbyggande
Sverige befinner sig i en bostadskris. Priset för nyproducerade lägenheter blir allt högre, och allt färre har råd att skaffa sig ett eget boende som följd. Det egna boendet är en frihet, och dessutom en förutsättning för att man ska kunna flytta till ett jobb man vill ha, eller till en studieort där man vill plugga. Det är uppenbart att de privata byggbolagen inte förmår göra något åt krisen. Tvärtom, de tjänar på krisen. Ju högre efterfrågan, desto högre ockerhyror kan de kräva. Ett statligt byggbolag, med tydliga krav på att producera kvalitativa och billiga hyresrätter skulle motverka bostadskrisen och pressa ned priserna på bostadsmarknaden.

 

Dessa frågor, bland många andra kommer SSU Sörmland driva på SSU:s nationella kongress. Vi gör det i övertygelsen om att ojämlikheten måste motarbetas, och klassklyftorna minska. Vi gör det i övertygelsen om att vi inte kan lita på att marknadskrafterna, desamma som tjänar på att vi befinner oss i otrygghet och ofrihet, ska lösa problemen Sverige står inför. Vi gör det för att vi när en dröm om ett annat samhälle, ett samhälle till för oss alla.