Vem du är och var du bor måste stämma

Vårt samhälle, med ett generöst stöd, ersättningar och bidrag, bygger på att vi vet vem som är vem och vem som bor var.

Kvaliteten i folkbokföringen måste vara hög. Annars urholkas de samhälleliga stöd som vi redan betalar mycket för.

Kvaliteten i folkbokföringen måste vara hög. Annars urholkas de samhälleliga stöd som vi redan betalar mycket för.

Foto: Hasse Holmberg

Ledare2020-10-15 05:46
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Varken Moderaterna eller Sverigedemokraterna fick igenom ett utskottsinitiativ om ny folkräkning. Riksdagens Skatteutskott valde en annan väg. Majoriteten noterade att Skatteverket har fått ökade resurser att stärka kvaliteten. Vi får väl se vad det räcker till.

En ny folkräkning skulle bli dyr och väldigt omständlig. Moderaterna hade avsatt 500 miljoner i sitt budgetförslag. Det är troligen i underkant. Skatteverket har talat om mycket stora resurser.  

Behovet av bättre koll är välgrundat. En del av problematiken handlar om att få till bättre och säkrare it-system och kommunikation mellan myndigheter. Men inte enbart. Annat har handlat om fall där väldigt många har kunnat vara skrivna i samma bostad utan att ger en omfattande myndighetsreaktion. Att skattemedel som bostads- och socialbidrag men även pension kan gå till någon som egentligen utvandrat, är minister i annat land eller kanske inte ens lever. 

Systemen hänger på att din identitet och adress stämmer. En bred folkräkning skulle inte bara behöva omfatta utsatta, brottstyngda områden. Det skulle även kunna stöka med den bostadspolitik som råder. Där människor i storstäder tvingas bo i andra, tredje eller fjärde hand, utan att det officiellt är så. Att fritidshus kan vara huvudsaklig bostad, medan på papperet ordinarie hemadress finns i en kommun med lägre skatt. Och så vidare.  

Det svårt att få till en gedigen koll. Mycket hänger på viljan att bli räknad, att öppna dörren och/eller svara ärligt på myndigheters frågor. Men kvaliteten i folkbokföringen måste vara hög för att inte urholka de samhälleliga stöd som vi redan betalar mycket för. Detta är dilemmat.