Vem för de funktionsnedsattas talan?

Personer med stora svårigheter och behov av stöd för att få sin vardag meningsfull kommer att få mindre stöd, skriver signaturen "Skamligt gjort!"

Personer med stora svårigheter och behov av stöd för att få sin vardag meningsfull kommer att få mindre stöd, skriver signaturen "Skamligt gjort!"

Foto: Gorm Kallestad/TT

Insändare2021-11-24 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunen gör ett förändringsarbete med stora neddragningar i verksamheterna funktionsstödsområdet och äldreomsorg. 
På grupp- och service-bostäder bor personer med olika funktionsnedsättningar som omfattas av LSS. LSS är en rättighetslag och innebär att man ska få leva precis som andra i samhället. Idag ska det sparas pengar. Tillförordnad verksamhetschef och ekonom anser att en minimibemanning ska räcka. Det innebära att personal kommer att få mer ensamarbete och inte kommer att räcka till för alla med stödbehov.

Personer med stora svårigheter och behov av stöd för att få sin vardag meningsfull kommer att få mindre stöd. Personer som med laglig rätt ska få vistas i samhället på lika villkor som alla andra. Det kommer det inte att finnas personal till.

Det här är personer som många gånger behöver konkreta stöd, som att handla i fysisk butik. Hur ska man förstå utbudet? Att få bestämma själv vilket bröd jag vill ha, känna och klämma. Självbestämmande och delaktighet i sin vardag är ledord i vårt arbete.
Kommunen vill satsa på kompetens men med mindre personal, hur ska vi kunna arbeta pedagogiskt? Att arbeta med strategier och olika metoder tar mer tid än att bara ”göra åt”. 

Personer som blir understimulerade och när strukturen fallerar blir mer utåtagerande. I slutändan blir det ett stort minus i kommunens kassa när fler blir sjukskrivna eller väljer andra arbeten för att få en dräglig arbetsmiljö.

I våras gjordes nivåbedömningar till grund för kvalitetshöjande insatser, de används nu till grund för neddragningar.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om