Vi mÄste stÄ enade mot hat och vÄld

Vid en presskonferens en lördagsmorgon yttrade Norges dÄvarande statsminister Jens Stoltenberg orden "Mitt ungdomsparadis har förvandlats till ett helvete".

Utöya. Idyllen som för 10 Är sedan förvandlades till en mardröm.

Utöya. Idyllen som för 10 Är sedan förvandlades till en mardröm.

Foto: Meek, Tore

Ledare2021-07-22 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Den dagen skulle han egentligen ha talat inför unga socialdemokrater pÄ ön Utöya. Ett decennium har passerat sedan Anders Behring Breivik detonerade en bomb i regeringskvarteret i Oslo och sedan fortsatte vidare till Utöya, dÀr han öppnade eld mot de som befann sig pÄ ön. Terrorattentatet den 22 juli kostade 77 mÀnniskor livet, de flesta var unga tonÄringar.

 

Ett nationellt trauma, och omskakande för socialdemokratiska Arbeiderpartiet som var mÄltavla för bÄda dÄden. För ungdomsförbundet AUF blev sommarlÀgret, dÀr mÄnga framgÄngsrika norska politiker tillbringat flera somrar, ett dÀr stjÀrnor slÀcktes i förtid istÀllet för att tÀndas.

 

Årsdagen Ă€r en dag för att minnas hur högerextrem ideologi och en vĂ€rldsbild driven av hat mot muslimer och "kulturmarxister" mynnade ut i ett av de vĂ€rsta terrordĂ„den i modern tid. DĂ„det Ă€r omöjligt att frikoppla frĂ„n den politiska Ă„skĂ„dning Breivik formade i olika ljusskygga extremistforum pĂ„ nĂ€tet. En övertygelse sĂ„ extrem att han i domstol hĂ€vdade att han agerat i sjĂ€lvförsvar.

 

Men hatet Àr inte bara en produkt av internets avigsidor. I boken "Utöya tio Är senare" skriver Ali Esbati, före detta ordförande för Ung VÀnster och numera riksdagsledamot hemma i Sverige, om dÄdet. För tio Är sedan bodde han i Norge och befann sig pÄ Utöya för att förelÀsa.

 

Esbati skriver som överlevare, om dĂ„det och tiden efterĂ„t, men vill sĂ€tta Breiviks vansinnesdĂ„d i en samhĂ€llelig kontext. Han gör det med en metafor lĂ„nad frĂ„n kemin, en beskrivning av hur vĂ€tska avdunstar och risken som ökar för att en molekyl bryter ivĂ€g i takt med att temperaturen stiger. Höjd temperatur i samhĂ€llsdebatten som helhet kan öka risken för vĂ„ldsamma reaktioner, menar Esbati. VansinnesdĂ„d uppstĂ„r inte i ett vakuum – ökad antipati mot vissa grupper och tolerans för hat i samhĂ€llsdebatten Ă€r aldrig ofarligt. 

 

Bland de ungdomar som överlevde har en av tre fortfarande hĂ€lsoproblem. MĂ„nga lider fortfarande av posttraumatisk stress, depressioner och sömnsvĂ„righeter. Obegripligt Ă€r att lika mĂ„nga – var tredje – efterĂ„t fĂ„tt motta hat och hot. 

 

I en intervju i Göteborgs-Posten (19/7) berĂ€ttar AUF:s nuvarande förbundsordförande Astrid Willa Eide Hoem, som sjĂ€lv överlevde dĂ„det, att hon dĂ„ tĂ€nkte att det som hĂ€nt skulle innebĂ€ra slutet för organisationen. Att sĂ„ mĂ„nga hade dött, och fler skadats och traumatiserats, skulle göra fortsatt engagemang omöjligt. 

 

Men ungdomars engagemang skrĂ€mdes inte bort av terrorn. Året efter dĂ„det slog AUF rekord i antal medlemmar. AUF har Ă„tervĂ€nt till Utöya för fler sommarlĂ€ger. Ett minnesmonument har uppförts och i en byggnad finns skotthĂ„len bevarade som pĂ„minnelse, samtidigt som ön fortsĂ€tter vara en plats dĂ€r unga kan varva politiska diskussioner med bad i Tyrifjorden. 

 

Tio Är har gÄtt. NÀr vi i Sverige nu minns tillsammans med vÄrt grannland stÄr vi enade mot hatet. De uppmÀrksammade ord som AUF-medlemmen Helle Gannestad skrev pÄ Twitter efter dÄdet resonerar Àn idag: "Om en man kan visa sÄ mycket hat, tÀnk hur mycket kÀrlek vi alla kan visa tillsammans."