Fler arbetsgivare mÄste tillÄta jobb hemifrÄn

Arbetsgivarna i lÀnet mÄste nu ta ett större ansvar för att följa föreskrifterna, som innebÀr att de ska se till att personalen arbetar hemifrÄn om de kan, skriver Veronica Magnusson, Vision, med flera.

Arbetsgivarna i lÀnet mÄste nu ta ett större ansvar för att följa föreskrifterna, som innebÀr att de ska se till att personalen arbetar hemifrÄn om de kan, skriver Veronica Magnusson, Vision, med flera.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2020-12-09 05:34
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

FolkhÀlsomyndighetens föreskrifter slÄr fast att arbetsgivare ska se till att personalen arbetar hemifrÄn om de kan. Trots det uppger drygt en av tio i den region som Södermanland ingÄr i att de inte tillÄts göra det. Arbetsgivarna i lÀnet behöver ta ett större ansvar för att minska smittspridningen.

NĂ€r restriktionerna för att minska smittspridningen nu har skĂ€rpts pĂ„ mĂ„nga omrĂ„den fĂ„r arbetsplatsen och resor till och frĂ„n jobbet en större betydelse. Att alla som kan arbetar hemifrĂ„n Ă€r avgörande för att vĂ€nda utvecklingen. 

En fĂ€rsk undersökning frĂ„n Vision, dĂ€r drygt 5 000 personer ingĂ„r, visar att betydligt fler inom vĂ€lfĂ€rden skulle kunna arbeta hemifrĂ„n. Drygt en av fem av Visions medlemmar i den region som Södermanlands lĂ€n ingĂ„r i arbetar i hemmet under mer Ă€n halva arbetstiden. Samtidigt uppger drygt en av tio att arbetsgivaren inte tillĂ„ter det, trots att det Ă€r möjligt. Ytterligare en av fyra vĂ€ljer av olika skĂ€l att arbeta pĂ„ den ordinarie arbetsplatsen. Totalt skulle alltsĂ„ en av tre kunna arbeta hemifrĂ„n i stĂ€llet för att vara pĂ„ jobbet. Arbetsgivarna i lĂ€net mĂ„ste nu ta ett större ansvar för att följa föreskrifterna, som innebĂ€r att de ska se till att personalen arbetar hemifrĂ„n om de kan. 

Att arbeta frÄn köksbordet eller soffan har blivit det nya normala för mÄnga av Visions medlemmar i kommuner, regioner, kyrkan och bolag. I huvudsak fungerar det bra. Men det finns ocksÄ viktiga utmaningar. UngefÀr en av fyra som arbetar pÄ distans har ergonomiska utmaningar i form av pÄfrestande arbetsstÀllningar. Endast drygt hÀlften upplever att ansvaret för arbetsmiljöarbetet Àr tydligt vid distansarbete. Risken Àr stor att en arbetsmiljöskuld byggs upp pÄ mÄnga hÄll. SÀrskilt dÄ mÄnga medarbetare inom vÀlfÀrden i lÀnet har haft en hög arbetsbelastning under lÄng tid.

För att minska smittspridningen och sĂ€kra arbetsmiljön i Södermanland vill Vision att arbetsgivarna ska: 

Skapa förutsÀttningar för att alla som kan arbetar frÄn hemmet.

Ta fram en strategi för distansarbetet, utarbeta stöd till cheferna och tydliggöra ansvaret för arbetsmiljöarbetet.

Ta tillvara dagens erfarenheter och stÀll om inför arbetslivet efter pandemin.

Löpande riskbedöma den ordinarie arbetsplatsen och ÄtgÀrda eventuella smittrisker sÄ att de som Àr pÄ jobbet kan arbeta sÀkert.

Nu Àr det hög tid för arbetsgivarna i lÀnet att vara kreativa och lösningsfokuserade. Om fler fÄr möjlighet att arbeta hemifrÄn och en god arbetsmiljö bÄde i hemmet och pÄ jobbet sÀkerstÀlls kan smittspridningen minska och arbetsrelaterad ohÀlsa undvikas.