Gårdsförsäljning skadar – men utvecklar ingen kultur

Nog borde väl Centerpartiet gynnas av att förespråka ett ansvarsfullare och värdigare samarbetsklimat än de avarter av umgängesformer som baseras på alkoholförtäring, skriver Sven Jonsson.

Nog borde väl Centerpartiet gynnas av att förespråka ett ansvarsfullare och värdigare samarbetsklimat än de avarter av umgängesformer som baseras på alkoholförtäring, skriver Sven Jonsson.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Debatt2021-12-29 05:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid nyårstid utgår från flera politiska partier ett påbud om att inskriva sig som partimedlem. Bland dem vill Centerpartiet framstå som det parti som bäst gynnar landsbygdens utveckling.
I tidningen Sörmlandsbygdens julnummer 2020 finns ett debattinlägg med den tvetydiga rubriken ”Gårdsförsäljning av alkohol skapar fler jobb”, där man lömskt försöker skönmåla förekomsten av alkoholförtäring i vårt land och fegt undviker att nämna något om dess katastrofala följdverkningar. I SN, den 9 december, kan man läsa: ”Det är positivt för våra dryckesproducenter och för landsbygden, säger Sofia Nilsson (C) som sitter i socialutskottet”.

Inom en sund samhällsutveckling utgör all alkoholframställning för mänsklig konsumtion en destruktiv handling. Den alltför stora alkoholkonsumtion som så länge förekommit i Sverige och under många generationer vållat smärtsamt lidande och misär bland landets befolkning, har ingenting med utvecklande kultur (odling, förädling, bildning) att göra.
Beteendet kring det pågående bruket av alkohol utgör snarare en kult. Detta är en besinningslös dyrkan av en försåtlig beroendeframkallande och omdömesnedsättande skadlig drog, som ofta leder till missbruk och dårskap. Alkoholkulten utgör en inkörsport till missbruk även av andra droger med påföljder som kriminell gängbildning där utpressning, våldshandlingar och vapenbruk förekommer.
 

Kostnader för drogkulturens skadeverkningen är det många samhällsaktörer som får betala för. Tänker bland annat på ordningsmakt, rättsväsende, räddningstjänst, barnsomsorg, åldringsvård, skola, kyrkan, sjukvården, ideella organisationer med flera. Så visst stämmer rubriken att gårdsförsäljning skapar flera jobb. 

Nog borde väl Centerpartiet gynnas av att förespråka ett ansvarsfullare och värdigare samarbetsklimat än de avarter av umgängesformer som baseras på alkoholförtäring. I dag är det inte realistiskt att återgå till de usla förhållanden som rådde under Baggböleriets och den olagliga hembränningens tidsepok. Nu när det finns så många goda idéer att verkställa bör vi hjälpas åt att skapa en alkoholfri och attraktiv kulturmiljö på landsbygden.