Lär av krisen för ett starkare Nyköping 2021

Äldreomsorg, skola, trygghet och förutsättningar för företagande är fyra områden vi särskilt ringar in i Nyköping som viktigt att prioritera när vi tar sikte mot ett ljusare 2021, skriver Anna af Sillén (M), Lars Lundqvist (KD) och Sofia Hallgren Remnert (L).

Äldreomsorg, skola, trygghet och förutsättningar för företagande är fyra områden vi särskilt ringar in i Nyköping som viktigt att prioritera när vi tar sikte mot ett ljusare 2021, skriver Anna af Sillén (M), Lars Lundqvist (KD) och Sofia Hallgren Remnert (L).

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2020-12-28 05:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2020 är ett år som varit smärtsamt lärorikt. Vi vill skicka en tanke till alla som drabbats på olika sätt och visa vår uppskattning till alla som fått slita detta år.  För politiken handlar det om att dra lärdom av erfarenheterna, behålla de förändringar som varit bra och vidta åtgärder för att stärka upp det som behöver förbättras. Äldreomsorg, skola, trygghet och förutsättningar för företagande är fyra områden vi särskilt ringar in som viktigt att prioritera när vi tar sikte mot ett ljusare 2021. 

Äldreomsorgen: Pandemin har riktat ett skarpt strålkastarljus mot äldreomsorgen, men redan innan Covid-19 var det här ett område i behov av politiskt fokus. Äldreomsorgen behöver reformeras. För oss är det självklart att våra äldre ska åtnjuta samma valfrihet som alla andra. Därför behövs olika alternativ för Nyköpingsbor att välja mellan. Men det behöver tas bredare grepp än så: vi vill utforma morgondagens äldreomsorg med syfte att stärka livskvaliteten och säkra vårdkvaliteten för våra äldre. Att hela tiden sätta människan i centrum är den självklara utgångspunkten.

Skolan: Skolan ska fokusera på kunskap och på att alla elever ska få förutsättningar att nå sin högsta potential. Med ett utbud av olika skolor och värnad valfrihet säkras föräldrars självklara rätt att välja den skola som passar just deras barn bäst. Pandemin har belyst vilka möjligheter digitala lösningar kan innebära för utbildning. Teknik kan aldrig ersätta en vuxen i klassrummet, men väl bidra till att sprida lärarkompetens och möjliggöra undervisning i vissa ämnen, inte minst i våra mindre skolor på landsbygden. 

Tryggheten: Nyköping har skakats av flera våldsdåd under året. Även i vår kommun finns gängkriminalitet och hedersförtryck. Trygghet måste byggas långsiktigt och från grunden, med stabila familjer, bra skola och goda förutsättningar för människor att få jobb. Från nationellt håll med strängare straff och fler poliser, men också med handlingskraft på kommunal nivå. Det blir än viktigare med nära samarbete mellan kommunens verksamheter, civilsamhället, polisen och kommunens invånare för att tillsammans trygga vår samhällsgemenskap.

Företagandet: Ju fler som jobbar, desto bättre mår Nyköping. Därför är ett bra näringslivsklimat avgörande. Pandemin har varit förödande för många entreprenörer. De nationella stöden är avgörande, men även på kommunal nivå kan mycket göras för att stärka näringslivet. I många kommuner har åtgärder vidtagits för att minska byråkratisk och kostnadsmässig börda för företagare. Nu gäller det att inte per automatik backa bandet utan istället se vilka förändringar som kan behållas för att permanenta bättre förutsättningar för företagare, och därmed möjliggöra fler jobbtillfällen i vår kommun.

För att möta de utmaningar vi står inför krävs en modig politik som är beredd att prioritera. Att snabbfotat läsa av nya situationer, ta vara på lärdomarna och innovationskraften i pandemins spår och våga agera kommer vara viktigt när vi tar oss an det nya året och utvecklar Nyköping.