Nedfallande träd oroar Ingemar

Träden faller rakt över stigen och Ingemar Gustavson befarar att någon kan komma till skada. Nu hoppas han att kommunen agerar.

Ingemar Gustavson och hunden Ludde gillar att promenera i området. Men de undviker skogsstigen när det blåser.

Ingemar Gustavson och hunden Ludde gillar att promenera i området. Men de undviker skogsstigen när det blåser.

Foto: Tobias Johannesson

Nyköping2019-11-25 16:59

– Det här trädet rasade i helgen, säger Ingemar och kliver över en bastant gran som numera ligger rakt över skogsstigen.

Vi befinner oss i skogsområdet mellan Oppeby gård och Nyköpingsån, där en stig förbinder bostadsområdets norra delar med Sörmlandsleden. Här växer i huvudsak gran. På den korta sträckan får vi kliva över flera träd som har blåst ner. Vissa har legat på stigen under en längre tid, berättar Ingemar som ofta promenerar här.

Nyköpings kommun äger skogen och Ingemar tycker att det är anmärkningsvärt att man inte har forslat bort träden som fallit.

– Jag är väldigt förvånad faktiskt. En privat skogsägare får inte ha det så här, men tydligen en kommun.

– Den här har legat länge. Det är väl bara att ta hit en maskin, flisa upp allt och ta det till värmeverket istället för att det ska bli födkrok åt granbarkborren.

Det är framförallt på helger som boende i området använder stigen som promenadväg. Men om vinden tilltar så undviker Ingemar att ta den här vägen, han känner att det finns uppenbara risker. Ingemar hoppas dels att kommunen ska ta tillvara på de träd som fallit, samt att man även börjar fälla träd i området.

– Det är livsfarligt att gå här när det blåser. När bävern har varit och gnagt på träden nere vid ån längs Sörmlandsleden har jag också ringt kommunen, då tar de ju ner trädet direkt.

Hans Welff är markförvaltare på Nyköpings kommun. Han tycker att det är bra att medborgarna hör av sig med den här typen av synpunkter och känner till önskemålen om att avverka i området.

– Vi har varit där ganska nyligen och tagit ner träd, så då har det blåst ner fler. Sådant här sker hela tiden men det ska såklart inte utgöra någon fara. Då får vi åka dit och titta igen, säger han. 

Att det aktuella skogsområdet skulle vara angripet av den uppmärksammade insekten granbarkborre, som bland annat orsakat stora skador på skogen vid Nynäs naturreservat, tror han däremot inte.

– Nej, det ligger så pass fuktigt och granbarkborren går oftast på skog där det växer gran på lite torrare mark.

Hans Welff säger att det finns lite olika tänkbara möjligheter kring det återstående granbeståndet.

– Många tycker nog att det är fint med granarna. Samtidigt finns det ett ganska stort virkesvärde och en del tycker säkert att man skulle avverka och göra något annat där. Det är nästan en sådan fråga som man får samråda kring, innan något görs.

Det ligger en hel del träd över stigen och Ingemar tycker att kommunen borde bli bättre på att se över området.
Det ligger en hel del träd över stigen och Ingemar tycker att kommunen borde bli bättre på att se över området.
Karta: Oppeby gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!