Oxelösund – här kan det bli bättre att leva

Oxelösund kan bli en av de bästa kommunerna att leva i, men då krävs bevisligen en annan politisk ledning, skriver Dag Bergentoft (M) med flera.

Oxelösund kan bli en av de bästa kommunerna att leva i, men då krävs bevisligen en annan politisk ledning, skriver Dag Bergentoft (M) med flera.

Foto: Sandra Nordin

Debatt2021-10-05 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om knappt ett år är det dags att gå till val igen. I Oxelösund har Socialdemokraterna styrt i majoritet. Ibland med Vänsterpartiets stöd, i drygt 70 år. Med en så långvarig majoritet har de socialistiska partierna haft god tid att skapa en mönsterkommun. Oxelösund borde därför vara bland de bästa av kommuner att leva i.

Men sanningen är en annan. Tidskriften Fokus, som årligen rankar Sveriges 290 kommuner, poängsatte 2020 kommunerna utifrån 365 statistiska sammanställningar och större kommunrankningar. Oxelösund hamnade i botten, på plats 271-290, bland Sveriges 20 sämsta kommuner som inte rankades inbördes. Gemensamt för de flesta av dessa 20 kommuner var en socialdemokratisk ledning och färre än 15 000 invånare.

Det är anmärkningsvärt att socialistpartier, som alltid säger sig värna om en god välfärd, inte har hunnit bygga upp en excellent skola och omsorg, trots att de haft 70 år på sig. 

Men det visar sig att Oxelösundsbor som har hemtjänst eller bor i särskilda boenden är bland de mest missnöjda i Sverige. Däremot är kostnaderna för tjänsterna ingalunda bland de lägsta.

Kunskapsresultaten för elever som går ut grundskolan har ofta varit bland de sämsta i landet. Kostnaderna för grundskolan är trots det jämförbara med dem i många kommuner med goda resultat.

Trots att Socialdemokraterna har haft decennier på sig att verkställa goda välfärdstjänster har de inte lyckats.

Oxelösund kan bli en av de bästa kommunerna att leva i, men då krävs bevisligen en annan politisk ledning. Det skiljer endast 1000 röster mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i Oxelösund.

Snart har vi väljare möjlighet att göra skillnad. Att göra Oxelösund bättre att leva i.