Stoppa den svenska barnfattigdomen

För många barn är sommarlovet fantastiskt. Det är en tid för lek, glass, bad och resor.

För första gången i modern tid har Rädda barnen delat ut mat till svenska barnfamiljer, skriver Helena Thybell.

För första gången i modern tid har Rädda barnen delat ut mat till svenska barnfamiljer, skriver Helena Thybell.

Foto: OLA TORKELSSON / SCANPIX

Debatt2021-07-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men för barn som växer upp i barnfattigdom kan sommarlovet förknippas med en klump i magen. Klasskompisar reser till sommarstugan, besöker släkt eller ser nya ställen. Men långt ifrån alla. Nästan allt kostar pengar.

Skollunchen är en viktig måltid för många barn, och barn i familjer med knappa resurser riskerar att gå hungriga när de går miste om skolmåltider. För vissa familjer blir därför sommarlovet extra kämpigt, då de inte har tillgång till skola och kostnadsfria fritidsaktiviteter är begränsade i många kommuner. 

Pandemin har gjort det ännu svårare. Fler vuxna saknar jobb och långtidsarbetslösheten har ökat, samtidigt visar våra studier att de bidrag som tidigare var fattigdomsbekämpande inte längre har samma utjämnande effekt. Rädda Barnen finns på plats i en majoritet av Sveriges kommuner och vi ser hur pandemin har tydliggjort hur många barnfamiljer fått det allt sämre. Många har inte pengar så att det räcker till basvaror. För första gången i modern tid har vi delat ut mat till familjer i Sverige. 

Många barn känner en oro för familjens ekonomi och tackar därför nej till aktiviteter som kostar pengar. Många skäms. För att klumpen i magen inte ska bli större när barnen återvänder till skolan kan skolpersonal ställa frågor om sommarlovet som alla barn kan svara på utan att behöva jämföra sig. För vissa barn har gjort många och spektakulära saker. Andra har inte gjort något alls. 

 

Men framförallt måste beslutsfattare prioritera bekämpning av barnfattigdom, både kompensatoriska åtgärder som avgiftsfria fritidsaktiviteter och i form av system som gör att färre familjer behöver leva i ekonomisk utsatthet. I juni antog EU också en barngaranti som ska ge ett minimiskydd för barn i EU kopplat till bland annat bostad, skola och omsorg. Den bör regeringen nu göra till verklighet. Alla barn ska ha samma möjligheter - oavsett pandemi, sommarlov eller ekonomiska förutsättningar.