Värna den småskaliga vattenkraften

Våra länsstyrelser måste nu sluta uppmana till rivning av den småskaliga vattenkraften och i stället värna den, skriver Ann-Sofie Lifvenhage (M) och Lotta Olsson (M).

Våra länsstyrelser måste nu sluta uppmana till rivning av den småskaliga vattenkraften och i stället värna den, skriver Ann-Sofie Lifvenhage (M) och Lotta Olsson (M).

Foto: SN

Debatt2020-05-20 05:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har en lång industrihistoria. En historia som varit framgångsrik, vi har naturresurser att ta tillvara och möjlighet att ta fram energi till vår industri. Vi har sedan lång tid tillbaka skapat vattenkraft, genom att spara på vårens vatten. Detta för att använda det till energi och vattning under sommaren och den torra delen av året. Annars skulle inte rinnande vatten ha funnits, bäckar och forsar torkar ur. 

Vår vattenkraft har gett oss energi till vår industri, våra bruk och våra sågverk. Vilket har varit en del i att lyfta Sverige, från ett fattigt land till en rik industrination. Det har varit möjlighet att spara på vårens överflöd av vatten och använda det på ett resurseffektivt sätt.

I dag förser oss storskalig vattenkraft och kärnkraft med den största delen av vår reglerbara energi. Men den småskaliga vattenkraften är precis som de icke reglerbara energislagen vind och sol, en viktig del i vår diversifierade energiförsörjning. Dessutom bidrar de dammar som finns till en möjlighet för fisk och musslor att överleva en varm sommar. Inte mindre viktigt är att dammar bidrar till att vattenmagasin finns i händelse av stora bränder. Det värdet blev vi speciellt medvetna om för några år sedan, då de stora skogsbränderna härjade.

Därför är det nu glädjande att en majoritet i Sveriges riksdag har beslutat att den småskaliga vattenkraften behöver värnas. Den småskaliga vattenkraften är dessutom viktig för Sveriges förnyelsebara elproduktion. Regeringen har nu utifrån riksdagens beslut till uppgift att dessutom värna äganderätten till de mindre vattenkraftverken. 

Att skapa effektiva miljöåtgärder till rimliga priser ska vara vägledande i arbetet. Tillkännagivandet till regeringen kom i samband med näringsutskottets motionsbetänkande på området energi. Alla riksdagens partier stod bakom detta förutom S, MP och V. Beslutet betyder nu att våra länsstyrelser måste sluta uppmana till rivning av den småskaliga vattenkraften, och i stället värna den.