94 000 dyrare att friköpa tomträtten nästa år

Under pandemin är det extra olyckligt med kraftiga höjningar för tomträtter. Villaägarna uppmanar Nyköpings kommun att vänta med att höja friköpspriset till 2022, skriver Lena Södersten och Tapio Helminen, Villaägarna.

Under pandemin är det extra olyckligt med kraftiga höjningar för tomträtter. Villaägarna uppmanar Nyköpings kommun att vänta med att höja friköpspriset till 2022, skriver Lena Södersten och Tapio Helminen, Villaägarna.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Debatt2020-11-30 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid halvårsskiftet 2021 blir det i snitt 94 000 kronor dyrare att friköpa en tomträtt i Nyköping, men det har Nyköpings drygt 300 småhusfamiljer med tomträtt nog ingen aning om. För den informationen har de inte fått. 

Nästa år är höjs taxeringsvärdena på småhus, främst på marken. I Nyköping med 22 procent i snitt. Därför stiger friköpspriset. Villaägarna anser att kommunen, som fastighetsägare, borde informera familjerna om hur deras tomträtt påverkas av taxeringsvärdehöjningen och ge dem till 2022 att ta ställning till friköp.

När man har en tomträtt står huset på kommunens mark och man betalar en årlig markhyra (avgäld). Tomträtt infördes för att underlätta egnahemsägande, men i dag är markhyran och friköpspriset kopplade till taxeringsvärdet. Därmed påverkas tomträtten när grannen säljer dyrt. Det finns inget tak för markhyran som det gör för fastighetsskatten och kommunerna gör olika. Stockholm säljer marken för 50 procent av taxeringsvärdet. I Göteborg och Malmö gäller 65 procent jämfört med 75 procent i Nyköping. För att ta några exempel. 

När taxeringsvärdena stiger höjs friköpspriset först. Nyköping höjer friköpspriset vid halvårsskiftet 2021, men det finns andra kommuner som alltid väntar till året efter en fastighetstaxering innan friköpspriset höjs.

Markhyran höjs inte förrän avtalet skrivs om för nästa tio- eller tjugoårsperiod. Det kan ligga långt fram i tiden. Tomträttshavarna blir ofta chockade när de ser hyreshöjningen och inser hur mycket friköpspriset har ökat under tiden. Om de hade fått information tidigare hade de kunnat köpa marken tidigare.

Från juli 2021 kommer det att kosta 520 000 kronor i snitt att friköpa marken. Det kan vara lägre än för en obebyggd tomt, men marknadsvärdet på en tomträtt är lägre än på en obebyggd tomt eftersom det bara finns en köpare, husägaren. Det är tveksamt om husägaren får tillbaka pengarna vid en försäljning, åtminstone om man inte bor kvar länge.

Det har även blivit svårare att låna till friköp eftersom bankernas kreditgivning har blivit stramare. Vi har stött på flera fall där banken vägrat låna ut till friköp. Då har tomträttshavaren inget alternativ till hyreshöjningen, utom att flytta.

Under pandemin är det extra olyckligt med kraftiga höjningar för tomträtter. Villaägarna uppmanar Nyköpings kommun att vänta med att höja friköpspriset till 2022 och gå ut med personlig information till tomträttshavarna och förklara vilken hyreshöjning som väntar om de behåller tomträtten samt hur mycket och när friköpspriset höjs. Då får hushållen åtminstone tid på sig att fatta beslut. Nyköping borde också se över sina tomträttsregler i sänkande riktning.