"Alla människor är en resurs om du ser dem som det!"

Insändarskribenterna från Centerpartiet vill se ett Sverige som är  berett att hjälpa medmänniskor som av olika anledningar kommer hit, och se varje individs möjligheter till utbildning och arbete. Bilden är från en SFI-utbildning i Täby.

Insändarskribenterna från Centerpartiet vill se ett Sverige som är berett att hjälpa medmänniskor som av olika anledningar kommer hit, och se varje individs möjligheter till utbildning och arbete. Bilden är från en SFI-utbildning i Täby.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-09-21 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att bidra till vårt gemensamma samhälle i Sörmland och Sverige är något vi gör med glädje. Vi är alla födda utomlands och flyttat till Sverige av olika anledningar. Några av oss har gjort det genom ett eget val för att studera eller för att vi fann kärleken till en person som bor här. Några av oss har gjort det på grund av att vi tvingats söka skydd från våra tidigare hemländer.

 Idag bidrar vi med mycket till det svenska samhället. Ett samhälle som också har blivit vårt och är en plats där demokrati, välstånd, frihet och öppenhet skapar möjligheter även för oss som börjat vårt liv i ett annat land. Våra förmågor och ambitioner är mer värdefulla än var vi är födda. Vi bidrar kulturellt med nya insikter. Vi bidrar också med värme och öppenhet och företagsamhet. Några av oss är företagare och skapar fler arbetstillfällen och andra är anställda inom sjukvård och fastighetsbranschen. Detta gör att vi betalar både inkomst- och bolagsskatt.

 Många av oss som av olika skäl kommer till Sverige är akademiker med mångåriga universitetsstudier och vi är driftiga, engagerade samt företagsamma och lyckats åstadkomma mycket i vårt nya hemland Sverige! Sedan finns det de som har det svårare. Det är tufft och påfrestande att flytta från ett land till ett annat och det kan ta en tid att skapa nya relationer, kamrater och känna sig hemmastadd. Detta är inte unikt för de som flyttar till Sverige. Det gäller även de som lämnar Sverige för ett annat land. De upplever många gånger samma svårigheter.

Det är viktigt att visa förståelse för att en del av dem som flyttar till Sverige har svårare att lära sig språket, hur landet fungerar och att få sitt första arbete. För en del tar det längre tid än för andra, men det är fullt möjligt att alla kan börja bidra inom ett antal år.

 Vi vill se att Sverige fortsätter vara ett öppet land som är berett att hjälpa medmänniskor som av olika anledningar kommer till Sverige. Det gäller att se varje individs möjligheter till utbildning och arbete. Att hitta enkla vägar vidare till utbildning eller arbete är en förutsättning för att de som har en kortare väg ska nå arbete snabbt och att mer resurser ska kunna läggas på de som behöver ett större stöd för att nå arbetsmarknaden. Detta är möjligt i det Sverige vi ser. Alla människor är en resurs om du väljer att se dem som det!