Ge härbärget en chans först

Döm inte det nya härbärget på förhand.

Det är klokt att inte döma på förhand. Ta inte en negativ utveckling för given med det nya härbärget i Nyköpings centrum.

Det är klokt att inte döma på förhand. Ta inte en negativ utveckling för given med det nya härbärget i Nyköpings centrum.

Foto: Carolin Ericson

Ledare2019-11-15 05:19
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Oroliga röster höjs i Nyköping om det nya härbärget, som ska drivas av Eskilstuna Stadsmission. Det finns skäl att lyssna på synpunkterna. Visst kan närheten till Västra skolan bli ett problem om det blir stökigt i och runt verksamheten. Det kan påverka stadslivet i området på ett negativt sätt. Om det vill sig riktigt illa.

Men. Ta inte en negativ utveckling för given. Det skulle utgöra ett gigantiskt misslyckande för alla inblandade krafter. 

Det är klokt att inte döma på förhand. Stadsmissionen är en väletablerad organisation, som har lång erfarenhet av den här typen av sociala insatser. Att dess ledning för en kontinuerlig dialog med näraliggande näringslivsaktörer bör vara en given del av arbetet framöver. Det finns ingen som vinner på att detta inte fungerar som det är tänkt. 

Som jämförelse kan sägas att härbärget i Eskilstuna ligger mitt i den staden, intill Kyrkans hus i Smörparken. Så har det varit i många år, utan problem. Vill det sig väl så blir leder härbärgets etablering till att vi får en miljö som hjälper den utsatta och minskar utsatthet, motverkar stök och oro. Kanske blir det också möjligt att även komma åt det busliv och stök på den näraliggande skolgården som insändarskribenterna i SN (12/11) lyfter fram som ett redan pågående problem på kvällstid.

Träffpunkten har under många år varit en viktig plats för värme och trygghet för de medmänniskor som av olika skäl hamnat i hemlöshet, missbruk eller liknande. Härbärget ska ersätta den verksamheten och tillföra ytterligare värdefullt stöd. Kommunledningen har lovat, i en debattartikel i SN, att det ska vara början på ett långsiktigt och hållbart socialt arbete och leda till ett tryggare centrum. Det ligger alltså i den politiska ledningens och i Stadsmissionens intresse att dessa löften omsätts i ett positivt resultat.

Karta: Nya härbärget