Hälsofrämjande arbete skillnad mellan liv och död

Att utveckla en skola som prioriterar rörelse och kunskap kring hälsa. Det är hälsofrämjande. Skriver Peter Hardö.

Att utveckla en skola som prioriterar rörelse och kunskap kring hälsa. Det är hälsofrämjande. Skriver Peter Hardö.

Foto: Anders Wiklund / TT

Insändare2020-05-25 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min övertygelse är att förebyggande och hälsofrämjande arbete är det som kan vara hela skillnaden mellan liv och död. Det kan också vara skillnaden mellan att ha tillräckliga resurser eller inte. Blir man sjuk i Sverige får man god vård. Det ser man tydligt i och med covid-19 när sjukvården trots hård belastning klarar av den prövning pandemin innebär. Jag är full av beundran. 

Men den höga belastningen på sjukvården hade definitivt varit lägre om vi redan innan arbetat mer preventivt. Underliggande sjukdomar är alltid en riskfaktor och många av dessa sjukdomar är livsstilsrelaterade. Alltså går de att förebygga. 

Att arbeta med äldre och deras hälsa är givetvis viktigt. Men ska vi förändra hållbart för framtiden är det den yngre generationen vi behöver fokusera på. 

Att utveckla en skola som prioriterar rörelse och kunskap kring hälsa. Det är hälsofrämjande. Ska vi få en bestående effekt som avlastar framtidens sjukvård och gör Sörmland till Sveriges friskaste län behöver vi börja jobba preventivt redan nu. Inte satsa på att ha fler respiratorer vid nästa pandemi utan i stället fokusera på att ha fler människor som inte behöver dem. Ett lands starkaste resurs är medborgare som har hälsan. Ju mindre vi människor kostar desto mer kan vi spara.

Det handlar om kunskap om vad som är bra för oss och vad som är mindre bra för oss. Vi behöver förstå att när vi blir äldre behöver vi hålla oss friska. För äldre och friskare blir vi genom att grunda sunda vanor tidigt.