L föreslår nytt arbetssätt för sjukskrivningar

Förslaget på förändrad sjukskrivningsprocess gör det säkrare för patienten och resurserna används på ett bättre sätt, enligt L-politikerna.

Förslaget på förändrad sjukskrivningsprocess gör det säkrare för patienten och resurserna används på ett bättre sätt, enligt L-politikerna.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2021-01-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjukdom kräver trygg bedömning och rätt rehabiliteringsinsatser. Läkare och handläggare ska ha god arbetsmiljö och med självklarhet kunna genomföra sitt kärnuppdrag. Liberalerna kräver en sjukskrivningsprocess som ger bättre arbetsmiljö, stärkt patientsäkerhet och klokare resursanvändning. 

 1. Förändra vilka yrkesgrupper som får bedöma arbetsförmåga. Vi vill se över om en arbetsterapeut eller sjukgymnast kan bedöma sjukdom/arbetsförmåga i rörelseapparaten och skriva utlåtanden till Försäkringskassan.

 2. Centrala team för långvariga sjukskrivningar. Vi vill flytta ansvaret för svårbedömd eller upprepad sjukskrivning till centrala team i varje region för att avlasta husläkarna och ge tryggare bedömningar. Sjukvården uppger sig inte minst ha svårt att bedöma arbetsförmåga vid psykisk ohälsa och det kan dessutom tära när patienten och behandlande läkare inte är överens. Teamen kan ta in kunskap om arbetsplatsen och arbetets art, kunna tillkalla särskild kompetens i arbets- och miljömedicin och skapa en helhetsbild av rehabiliteringsbehov och möjligheter för varje person att återgå i arbete.

 3. Kompetenskrav hos Försäkringskassans handläggare. Läkare och statliga utredningar beskriver brister i Försäkringskassans utredningar och beslut vid långvarig sjukskrivning. Vi vill kräva särskild handläggningskompetens, inte minst kunskap i arbetsmedicin. 

 4. Försäkringskassan, en partner. Det är orimligt att Försäkringskassan håller ett första avstämningsmöte med en sjukskriven persons arbetsgivare först efter över ett år. Försäkringskassan måste bli en samordnare och partner för att människor ska komma tillbaka i arbete. 

 5. Myndigheter som stöttar. Slutligen kan människor med många myndighetskontakter nästintill drabbas av administrationsutmattning. Givetvis behövs underlag och dokumentation, men med målet att lyfta invånare och ge möjligheter. Myndigheter behöver ett portaluppdrag att stötta och lotsa.

Resurser ska användas klokt. Den som behöver sjukskrivning ska bli väl omhändertagen och yrkesmänniskor gå från jobbet glada och stolta. Därför behövs detta.