MP tar strid för allemansrätten och strandskyddet

Vår allemansrätt är unik. Men nu hotas det vi alla tagit för givet, med ett nedmonterat strandskydd, skriver sju lokala politiker från  Miljöpartiet.

Vår allemansrätt är unik. Men nu hotas det vi alla tagit för givet, med ett nedmonterat strandskydd, skriver sju lokala politiker från Miljöpartiet.

Foto: Hugo Leijon

Insändare2021-07-27 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När strandskyddet infördes på 1950-talet gjorde man det för att man såg hur stränderna privatiserades i hög takt. Framsynta politiker insåg behovet av att skydda vår natur så att alla skulle få tillgång till den, även i framtiden. 

Nu hotas detta skydd att försvagas kraftigt. Centerpartiet kräver att förslagen från strandskyddsutredningen, en utredning som tillsattes genom januariavtalet, ska genomföras. Det skulle snabbt öka privatiseringen av våra stränder och även drabba växt- och djurlivet.

Förslagen kritiseras hårt av miljö-, frilufts- och turistorganisationer, men applåderas samtidigt av partier som påstår att detta är en ”modernisering” av strandskyddet. Det finns inget modernt i att radera ett avgörande skydd för vår biologiska mångfald eller att försvaga vår svenska allemansrätt.

Enligt utredningen ska kommunerna själva kunna peka ut stora områden där strandskyddet helt ska tas bort, och strandskyddet avsevärt försvagas vid kusterna, i skärgården och vid de stora sjöarna. I en tid av klimatkris är det inte hållbart att bygga precis vid ett hav med förväntad höjning, och särskilt inte när det finns gott om alternativ att ändå bo vackert och sjönära. Det föreslås också att strandskyddet kring alla små sjöar och vattendrag helt tas bort, oavsett vattendragets betydelse för växt- och djurlivet.

Vi värnar landsbygden och vill stimulera till lokal ekonomi, men vi ser inte att ett nedmonterat strandskydd och allemansrätt är vägen framåt. De som främst kommer gynnas av att exploatera och privatisera stränder är rika stadsbor. Vi vill inte se ett scenario där överklassen köper upp och privatiserar stränder, på bekostnad av strandpromenader och badupplevelser för alla.

Vi står upp för allas rätt att njuta av naturen och allemansrätten, vi står upp för den höga biologiska mångfald som är beroende av stränderna. Vi står upp för strandskyddet.