Sjukvården har placerat oss i dödens väntrum

Efter nio månader och två remisser har hustrun ännu inte fått någon läkartid, skriver maken.

Efter nio månader och två remisser har hustrun ännu inte fått någon läkartid, skriver maken.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-08-08 05:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stefan Löfvens uttalande i Aftonbladet 16.07.2020. Citat: Tänk att vi faktiskt i sjukvården, med enorma ansträngningar, kompetens, omställningsförmåga, lyckades mer än fördubbla antalet intensivvårdsplatser! Det tycker jag är ett faktum att uppmärksamma. Vi har alltid haft en överkapacitet på ungefär 30 procent under hela krisen. Det är ett styrkebesked för svensk välfärd! Men den här delen i äldreomsorgen, den måste rättas till. Slut citat.
Jag kan inte bedöma om uttalandet överensstämmer med verkligheten, men vad jag kan ana är att den del av vården, som sedan tidigare har långa väntetider, att de tiderna nu förlängs ytterligare på grund av de nödvändiga omställningarna.
Varför gjordes inte en liknande omställning innan covid-19, för att förkorta väntetiderna inom sjukvården? 

Min hustru (86 år) är en av de personer som drabbats. Trots två remisser i oktober 2019, från vårdcentral till Nyköpings lasarett, har nu efter 9 månader, ännu inte erbjudits tid för ett läkarbesök. Med svår yrsel och nedsatt lungfunktion, tillhör hon den grupp åldringar som ställs åt sidan nu på grund av ökad risk för coronasmitta. 

Vi blir tackade i media för att vi, enligt uppmaning, håller oss inomhus, men den återhållsamheten sker inte obemärkt. I vårt förhållande, med mer än 65 år i äktenskap, finns det nu stunder då stämning och sammanhållning påverkas negativt av denna ovärdiga hantering. Nej, vi kan inte se min hustrus långa lidande som ett styrkebesked för svensk välfärd, tvärtom känner vi hopplöshet och att svensk sjukvård placerat oss i dödens väntrum.