Stigtomtaloppet genomförs coronaanpassat för andra året

– Om vi bara väntar skulle vi tappa så mycket rörelse. Det säger Peter Öberg i OK Hällen, som för andra året i rad måste ta till flera kreativa lösingar. Men Stigtomtaloppet blir av, hela vecka 21.

Här i Stigtomtaloppets vackraste partier har det varit rena folkfesten. Men Peter Öberg kommer göra allt för att Stigtomtaloppet 2021 blir så kul och givande som det bara går.

Här i Stigtomtaloppets vackraste partier har det varit rena folkfesten. Men Peter Öberg kommer göra allt för att Stigtomtaloppet 2021 blir så kul och givande som det bara går.

Foto: Tomas Larsson

Motionslöpning2021-05-04 16:47

Det är nu klart att Stigtomtaloppet 2021 blir en drop-in mellan lördag 22 och söndag 30 maj.

– Vi går ut med anmälningar inom kort, så loppet är bara att boka in i kalendern. Vi väntar bara med de sista detaljerna i barnloppet ända tills runt 20 maj, säger Peter Öberg.

Då kan coronarestriktionerna ha ändrats.

– Men det är ändå klart med ett virtuellt lopp, på en markerad bana med priser som lottas ut, både individuellt och i lag.

Stora banan blir den vanliga på 3,8 kilometer. Man kan springa med mobil-app och följa resultatet i realtid, eller klocka – då förs tiden in direkt efter målgång.

– Det blir ett digitalt diplom som man kan dela i sociala medier. Vi vill att det ska bli en snackis även om vi som arrangör inte kan ordna saker som picknick.

Det allra viktigaste – och i år svåraste – för arrangören är barnloppet.

– Som läget är nu får vi inte ha gemensamma barnloppsstarter. Barn vill springa ihop, men går inte det ska vi göra allt för att de ska få ha kul – maskoten finns på plats.

Reglerna för ungdomsidrott ändras hela tiden. Ett barnlopp i ordnade former ter sig säkrare än en ungdomsfotbollsmatch.

– Men vi har ingen inhägnad och då är det inte tillåtet – ett par veckor till i alla fall. Det måste vi köpa. Vi vill i alla fall göra vårt bästa för att ordna något även för barnen, som blir så kul och så festligt det bara går, säger Peter Öberg.

– Det är inte oss det är synd om – utan de som jobbat i vården eller förlorat någon anhörig. Vi accepterar läget och kan bara hjälpas åt att göra läget bättre – med 150-personersgräns kan vi arrangera otroligt kul grejor.

undefined
På den lilla kullen mellan Ica och skateboardrampen startar man sin app eller klocka om man vill vara med och tävla virtuellt i Stigtomtaloppet. Peter Öberg visar.

Hur orkar ni arrangera lopp under pandemin?

– Samhället är i ett otroligt tufft läge; vården har det tuffast. Vi ska inte tänja på några gränser, men om vi skulle vänta skulle vi tappa så mycket rörelse.

Varför är det viktigt att fortsätta köra motionslopp?

– Framför allt gemenskapen och uppnå rörelse. Men tävlingar i form av event visar att du klarar av någonting. Vi har tre målgrupper; arbetslag/kompisar/grannar som vill göra något kul tillsammans, sedan de som brukar vara med och jämför tiden från föregående år – och vi hoppas även nå löpare som vill rejsa.

Nära 1 000 deltagare innan pandemin, hur många tror du på i år?

– 300 är målet, 200 var med förra året utan så mycket marknadsföring – drygt hundra barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!