Trosa kommun vågar inte stå för sina löften

Insändarskribenten Tommy Görnberg skriver angående artikeln om Åsa och Håkan Wahlström som har kämpat mot kommunens VA-utbyggnad längs Hökebergsvägen i flera år.

Insändarskribenten Tommy Görnberg skriver angående artikeln om Åsa och Håkan Wahlström som har kämpat mot kommunens VA-utbyggnad längs Hökebergsvägen i flera år.

Foto: Henrik Norling

Insändare2021-01-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar gällande artikel 2021-01-08,  om kommunal utbyggnad VA Hökeberga.

Kommunen har genomfört flera detaljplaner i berört område och dess närhet kopplat till förtätning och exploatering av nya tomter för i första hand villabyggnation.

Denna planering har pågått under flera år och kommunen har inför dito planering bland annat haft möten med Åda sportstugeförening och dess medlemmar. På det senaste mötet, vid Folkets Hus, var 2 chefstjänstemän inbjudna, bl.a Björn Wieslander, för att berätta hur detta går till och vad ett planförfarande innebär med samråd mm. På detta protokollförda möte berättade dito tjänstemän att Trosa kommun använder en mjuk anslutning i samband med VA exploateringar. Betänk att huvuddelen i Åda sportstugeområde är arrendetomter med vad det innebär att kunna finansiera anslutningsavgift mm. Dvs går inte att belåna byggnad på ofrigrund.

Jag citerar” Trosa kommun kommer inte att tvinga någon till anslutning” slut citat. Däremot så har man från kommunens sida varit tydlig med att blir befintliga gamla brunnar utdömda och/eller t.ex vid bygglovsansökan kan det komma krav på inkoppling.

Därför är det både beklämmande och klandervärt att Linda Axelson i artikeln säger att de inte lovat något under processens gång, även om kommunchefen i ett svar på öppet brev medgivit att denna praxis har varit gällande. I artikeln så säger man att detta nu blivit ohållbart men de facto är att norra delen av Hökeberga efter nästan två år efter VA-utbyggnad fortfarande idag inte har krav på inkoppling. Märklig praxishantering. 

Utifrån praxis och löften så finns det arrendatorer som har investerat i egna miljögodkända av Trosa kommun avloppsanläggningar, s.k infiltrationsanläggningar. 

Vill också förtydliga att det är inga brunnar som sinat vad gäller dricksvatten. Däremot att den ålderstigna tekniska installationen gör att driftsäkerheten på vattenleverans fallerar ibland.

Jag anser att kommunen och berörda tjänstemän inte vågar stå för sina löften i denna fråga utan försöker på olika sätt hitta andra vägar för att hantera denna obekväma fråga.

Som sagt många medlemmar, inte bara familjen Wahlström, var på dessa möten och har samma uppfattning i denna fråga.

Min uppmaning till Trosa kommun, våga gör om och gör rätt. Stå för era löften.