Valfrihet inte lika viktigt när lönsamheten hotas

Exemplet med Tystbergas förskola är slående likt det som skedde i Brandkärr. Företagen är inte villiga att etablera sig i områden där elevunderlaget inte är lönsamt, enligt insändarskribenterna.

Exemplet med Tystbergas förskola är slående likt det som skedde i Brandkärr. Företagen är inte villiga att etablera sig i områden där elevunderlaget inte är lönsamt, enligt insändarskribenterna.

Foto: Roger Sundberg

Insändare2020-08-11 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när debatten går het om en ny förskola i Tystberga så har vi ett förslag. Varför kan inte friskoleföretagen öppna en privat förskola i Tystberg så att även landsbygden får ta del av de frikostiga filantropernas välvilja? Enligt moderater så finns det ju många som vill nyttja den berömda valfriheten som privatiseringsivrarna och riskkapitalisterna förespråkar.

I vissa fall är det viktigt för moderater med privata aktörer i vår välfärd, men när elevunderlaget inte är lönsamt då ska den kommunala skolan ta ansvar. Exemplet med Tystbergas förskola är slående likt det som skedde i Brandkärr. Företagen är inte villiga att etablera sig i områden där elevunderlaget inte är lönsamt. 

Om inte så mycket av våra skattefinansierade pengar gick till vinster i välfärden hade vi haft råd att bygga flera förskolor samt skolor och anställa fler lärare och förskollärare i hela Nyköping. Vi som tror på en likvärdig skola för alla barn behöver ta diskussionen med moderater och övriga högerpartier som propagerar för obegränsade vinster i välfärden. Det är svårt att förstå sig på argumentationen då det ibland är väldigt noga med kommunala förskolor och skolor, samtidigt som de i andra fall driver på för mer privatisering, fler etableringar av företag och fler riskkapitalbolag som profiterar på vår skatt. 

Sanningen är att det inte är lönsamt att satsa på landsbygden för koncernerna som prioriterar profiten. Vinsten uteblir där lönsamheten saknas. Hela situationen luktar hyckleri, från moderaterna och från friskoleföretagen som säger sig värna valfriheten men struntar i landsbygden när lönsamheten hotas.