Viktig kamp mot skräp som dumpats i ån

Magnetfiskaren Andreas Olenius kallar det han gör i Nyköpingån för miljöfiske. Den fångsten tål att uppskattas.

Magnetfiske är miljöarbete.

Magnetfiske är miljöarbete.

Foto: Amanda Hanssen

Ledare2021-09-01 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den som plockar upp skräp och lägger det i en papperskorg eller liknande gör en miljöinsats. Varje gång. När många av oss gör många små saker rätt får vi en bättre miljö runt omkring oss. Därför att allt från skräpplockardagar till dryga böter för dumpning av skräp, värdefulla ingredienser i arbetet för en god närmiljö.

Några som jobbar på ett lite eget sätt är magnetfiskarna, som SN har skrivit flitigt om i sommar. En av de intervjuade är Andreas Olenius som ser verksamheten som miljöfiske, en fångst som förbättrar miljön. Han har alldeles rätt. Det är inte bara magnetfiskarna som har visat hur mycket som döljer sig i våra nära vattendrag, vi påminns då och då, men ni vet, många bäckar små... 

I ett inlägg på Facebook visar Olenius hur mycket skrot som magnetfiskarna plockat upp ur Nyköpingsåns vatten. Det är ett stort antal rostiga cyklar, ett par lika rostiga kundvagnar och mycket annat. En irriterande fångst, förstås, men nyttig. Ett annat exempel från i sommar är hur magnetfiskare har fått upp allt både ammunition och cyklar ur Trosaån. 

Det är inte riskfritt att magnetfiska, ska sägas. I sommar drogs ett par granater upp ur ån vid Mariebergsbron i Nyköping. Ofta är de ofarliga, enligt polisens bedömning, men inte alltid. Chansa inte.

Magnetfiskarnas fångster påminner om hur ofta människor tror eller hoppas att det som dumpas i vatten försvinner eller glöms bort. Att hiva skräp i vatten är allt annat än något nytt och det är ett globalt problem. Allt sjunker inte heller till botten. En hel del av det skräp som kastas på land kan i förlängningen också hamna i åar och hav. Om vi inte tar hand om det bättre.