Jenni och Linda stod upp mot nazisternas hat

När NMR delade ut flygblad och nazistisk propaganda klottrades på butiken satte systrarna ner foten – och fick stort stöd. Nu vill SN veta vem du tycker ska hyllas för sin insats, hjälp oss utse Årets lokala hjälte 2020.

Linda och Jenni Steiner har uppmärksammats för deras stora samhällsengagemang. Nu vill vi veta vem du tycker ska hyllas för sin insats.

Linda och Jenni Steiner har uppmärksammats för deras stora samhällsengagemang. Nu vill vi veta vem du tycker ska hyllas för sin insats.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2020-09-29 19:29

– Vi brinner för att Trosa ska vara en bra plats att bo på, säger Jenni Steiner.

Vi backar till juli 2018. Ett gäng nazister hade då samlats utanför Ica Trossen i Trosa och delar ut flygblad. Både kunder och personal tog illa vid sig och som ett svar på deras närvaro bestämde sig Ica-handlarna och systrarna Jenni och Linda Steiner för att hissa Pride-flaggor vid butiken.

Men nazisterna återkom för att sprida sin propaganda utanför butiken. Under hösten utsattes butiken även för skadegörelse med hatmotiv. Hakkors klottrades på fasaden och uppochnervända rosa trianglar – som nazisterna tvingade homosexuella att bära i koncentrationsläger under förintelsen – klistrats upp vid butiken.

Trossen fortsatte att stå upp mot hatet och började även trycka upp regnbågsfärgade matkassar med butikens logga på. Någon som man har fortsatt med, och som har gett eko långt utanför Trosas gränser.

– Vi får mail från folk som vill ha sina exemplar av våra kassar. Nyligen hörde en kvinna av sig från södra Sverige i en kommun där man inte fick hissa prideflaggan, så jag skickade en hel packe till henne, säger Jenni Steiner.

Linda fyller i :

– Man tror att det ska till så mycket för att det ska ske någon förändring. Men varje liten grej ger ringar på vattnet, det har vi sett. Vi har fått stor uppmärksamhet för det vi har gjort, både i branschen men även på annat håll.

Systrarnas engagemang har fått mycket stöd och uppmuntran från Trosaborna. Samtidigt har Jenni fått pris som Årets vardagshjälte på QX gaygalan 2019 och tidigare i våras utsågs systrarna till Årets företagare i Trosa, även där lyfter deras samhällsengagemang fram.

undefined
Linda och Jenni Steiner.

Samma engagemang har de tagit med sig till den ideella organisationen Ung 0156 som startades under fjolåret. Föräldrar, företagare, representanter från kommun och skola finns med i nätverket som på olika sätt jobbar för att göra Trosa till en tryggare plats att bo och växa upp i.

– Butiken är en samlingspunkt och man ser och får höra vad som händer i stan. Det är en av orsakerna till att vi engagerar oss. Man motar Olle i grind lite grann när man kan ungarnas namn och har man en bra dialog så kan man förebygga problem. Det är vi övertygade om, säger Linda Steiner.

– Vi bor på orten och våra barn går i skolan här så det känns jätteviktigt att vara engagerade av den anledningen. Vi vill bo och verka i et samhälle som är bra för alla, säger Jenni Steiner.

Nu lanserar Södermanlands Nyheter utnämningen Årets lokala hjälte där vi vill lyfta fram och hylla personer som bidragit till något positivt för våra lokala orters samhällsutveckling. Tidningens vd, Jenny Hoflund Bergvall, vill med initiativet rikta ljuset mot alla som gör nytta och skillnad för andra människor.

– Det finns många människor som med sina insatser bidragit med något extra och det vill vi uppmärksamma. Dessutom får vi som tidning chans att bjuda på positiv läsning.

undefined
Tidningens vd, Jenny Hoflund Bergvall, vill med initiativet Årets lokala hjälte sätta ljuset på alla som gör nytta och skillnad för andra människor.

Jenny Hoflund Bergvall ser fram emot många nomineringar – oavsett om det handlar om heroiska insatser eller om eldsjälar som sliter på i det dolda.

– Vi vill att konceptet ”Årets lokala hjälte” ska vara brett och vi vill ha in nomineringar av såväl stora som små insatser – sådant som gjort gott för våra orter och dess invånare, säger Jenny Hoflund Bergvall.

Så går nomineringen till

Den lokala hjälten ska vara en person med lokal anknytning som har gjort något särskilt för någon eller några i vårt spridningsområde.

Nomineringen ska innehålla en motivering om varför just den personen är din lokala hjälte och för vem/vilka det har gjort nytta. 

Uppge namn och kontaktuppgifter till både dig själv och den som nomineras. Nomineringen skickas senast den 31/10 via e-post till lokalhjalte@sn.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!