Moderaternas spelplan i Sörmland ritas om rejält

Anna af Sillén, oppositionsrådet i Nyköping, placeras på valbar plats till riksdagen. Moderaterna i Nyköping behöver därmed ett nytt förstanamn. Samtidigt väntar också en rejäl ommöblering i regionpolitiken.

Anna af Sillén (M) tar ett steg närmare riksdagen. Vem tar över som toppnamn i Nyköping?

Anna af Sillén (M) tar ett steg närmare riksdagen. Vem tar över som toppnamn i Nyköping?

Foto: Jens Alvin

Ledare2021-09-16 21:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det ska mycket till om inte Moderaterna lyckas behålla sina två mandat till riksdagen från Sörmland i nästa års val. På första plats precis som 2018 står partiledaren Ulf Kristersson, Strängnäs – men han toppar också i Stockholm och tar sin plats därifrån. Även trean i Sörmland blir alltså ordinarie ledamot. Efter Kristersson nomineras nuvarande riksdagsledamoten Ann-Sofie Lifvenhage från Gnesta samt oppositionsrådet från Nyköping Anna af Sillén. Magnus Stuart, Mariefred, står placerad som fyra. Han har varit riksdagsledamot sedan Lotta Finstorp i februari blev landshövding i Norrbottens län. 

Den stora förändringen i riksdagslistan för valet 2022 jämfört med nuläget är alltså att af Sillén kliver in på valbar plats. Förutsatt att valberedningens förslag blir den fastställda listan, så klart. Men i skuggan av detta kommer Moderaterna i Sörmland också att gå till val med rejält ommöblerad uppställning i regionen. Riksdagslistan fastställs den 25 september och motsvarande för regionen sker den 9 oktober.

Det går inte att komma ifrån att de uppslitande personkonflikterna i Nyköping, i regionen och distriktet under slutet av 2020 har präglat de förändringar som görs. Inte minst vad gäller de M-företrädare som har lämnat listorna, partiet och ibland även politiken. 

Det är inte slump att Anna af Sillén lyfts fram till riksdagen. Inte heller att förstanamnet för Moderaterna regionen efter många år inte längre kommer att vara Magnus Leivik. Alla inbördes konflikter slutar med att någon vinner och någon förlorar – på papperet. Men alla betalar ett högt pris. Ingen vill bli påmind om det som har varit. 

Vid sidan av sitt uppdrag som oppositionsråd i Nyköping är Anna af Sillén ordförande för Moderata företagarrådet i landet, en position som ger henne ett extra trappsteg in i rikspolitiken. Men hon kan inte både vara riksdagsledamot och kommunalråd/oppositionsråd. Anna af Sillén kommer att behöva en profilerad efterträdare i kommunpolitiken. Även om hon så klart kan stå som ett av toppnamnen inför 2022 års val, men inte som kommunalrådskandidat. Den lokala listan fastställs inte förrän i slutet av året. Bakom af Sillén finns namn som Ahmad Eid, Karin Eriksson, Thomas Hallgren Böhlmark, Jan Bonnier och Anniola Nilsson. 

Spekulationer följer.

På regionnivå är Moderaterna i opposition sedan mer än ett decennium tillbaka. Ingen nomineringslista har offentliggjorts än, men enligt goda källor ser förstanamnet ut att bli Christoffer Öqvist, som i dag är Katrineholmsmoderaternas ordförande och ersättare i regionfullmäktige. Att gå från 20:e plats på regionlistan i valet 2018 och ersättare till förstanamn är raskt marscherat och överraskande. 

Efter Öqvist ser Gnestas kommunalråd Anna Ekström ut att nomineras, följt av Filip Rundström, Eskilstuna, och Helena Koch, Trosa. Koch är ordförande för Moderaterna i Sörmland, och såväl Koch som Rundström är ledamöter i regionfullmäktige och ersättare i regionstyrelsen. Därefter följer Ulf Westerberg från Eskilstuna, i dag ersättare, samt Nyköpingsmoderaternas ordförande Tommy Jonsson, Vrena. Bara Rundström, trea, och Koch, nia, stod på topp tio till regionen i valet 2018.

Det är inte alls ovanligt med ommöbleringar inför val, tvärtom. Likväl har det för Moderaterna i Sörmland hänt väldigt mycket på jämförelsevis kort tid.