Plastpåseskatten på bärkassar: Vilket fiasko!

Det har nu gått ett år, sedan Sveriges regering med samarbetspartier, införde den helt ologiska plastskatten på bärkassar, skriver Peter Skoglund.

Det har nu gått ett år, sedan Sveriges regering med samarbetspartier, införde den helt ologiska plastskatten på bärkassar, skriver Peter Skoglund.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-05-06 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har nu gått ett år, sedan Sveriges regering med samarbetspartier, införde den helt ologiska plastskatten på bärkassar. Vi var många som tyckte till om denna miljöskadliga skatt och bakvända tankevurpa hos våra politiker. När detta förslag togs fram, behandlades och togs i beslut av regering/riksdag. Tyvärr till ingen större nytta. Vi hade redan i Sverige, den mest miljövänliga plastbärkassen, på alla sätt och vis. Tillverkad i Sverige, den var återanvändbar och stark, den avslutade till allra största delen sitt liv som soppåse och gav då välbehövlig energi vid förbränning. Så en bättre miljöprodukt var svår att hitta inom plastsortimentet. 

Nu importerar vi istället mängder av miljöskadliga avfallspåsar från Kina. Förbrukar mer av pappersbärkassar som kräver större naturresurser, fler vägtransporter och som påverkar miljön med betydligt mer av koldioxidutsläpp, då ihop med de importerade avfallspåsarna från Kina. Man undrar ju om inte det finns några politiker i respektive parti, som sätter sig in i det dom beslutar om? För här har man definitivt tagit ett miljöskadligt riksdagsbeslut. Kan man inte se det efter ett års tid med plastpåseskatten på bärkassar. Så är det illa med våra förtroendevaldas sakkunskaper, inom ämnet natur och miljö. Riv upp detta bakvända riksdagsbeslut. Så fort som möjligt.