Eid kan sätta sin prägel på Moderaterna

Moderaterna i Nyköping är inte tvungna att kopiera rikspolitiken.

Ahmad Eid är nominerad som nytt förstanamn för Moderaterna i Nyköping.

Ahmad Eid är nominerad som nytt förstanamn för Moderaterna i Nyköping.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2022-01-13 06:20
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det har hänt mycket för Nyköpingsföretagaren och moderatpolitikern Ahmad Eid på kort tid. Han har gett ut en uppmärksammad bok, First Eid, som fått uppmärksamhet också i riksmedierna. Storyn – från ligist till framgångsrik affärsman – är uppseendeväckande och intressant. Nu har han också blivit nominerad att ta över som förstanamn för Moderaterna i Nyköping i höstens val. Oppositionsrådet Anna af Sillén siktar i stället på riksdagen. Beslutet fattas den 18 januari. 

På kommunlistan 2018 stod Eid på 18:e plats. Att stå först är något annat. Företagandets vägval kommer nu att behöva vägas noga mot det politiska. Typexemplet är situationen där Eid och entreprenörskollegan Jimmy Fågelqvist försöker få tillbaka en dryg miljon från Nyköpings tennisklubb för ett padelhallsprojekt som inte ser ut att bli verklighet (SN 4/1). Det är inte business som vanligt. Det är en tung politikers affärer, på gott och ont.

Nyköpingsmoderaterna har haft en kämpig mandatperiod, med en sönderslitande inre konflikt som överskuggade det mesta under en tid. Det ska nu bli mycket intressant att se hur Ahmad Eid väljer att staka ut sin och partiets riktning. Inte minst gäller detta inställningen till Sverigedemokraterna. Att M gärna håller hand med Kristdemokraterna och Liberalerna i oppositionen är rimligt, men SD:s inviter har hittills inte mötts med samma entusiasm. Därför att det inte är samma sak, ideologiskt sett.

I Nyköping styr Socialdemokraterna ihop med Centerpartiet och Miljöpartiet. I Trosa styr de fyra Allianspartierna och i Gnesta samarbetar Socialdemokraterna med Moderaterna. Varken Moderaterna i Nyköping – eller i grannkommunerna – behöver vara en blåkopia av rikspolitikens vägval. Ett handlingsutrymme för att undvika bräckliga och nyckfulla styren, är bra att ha.