En bang, en Jas-boom å bang är det

De mystiska smällarna är ofta en signal om säkerhet.

Ljudbangarna smäller högt för säkerheten. Det kommer mera framöver.

Ljudbangarna smäller högt för säkerheten. Det kommer mera framöver.

Foto: Adam Ihse/TT

Ledare2021-10-05 21:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ljudet skakade om hus i Trosatrakten. Men det kom från annat håll i luftrummet. 

Det är lätt att sådant skapar en oroskänsla. VI har inslag i samhället som är allt annat än upplyftande, en risk för bomber och attentat, extremister och gängkriminella. Däremot är det klokt om vi i östra Sörmland vänjer oss vid att alla smällar ock skakningar inte är samhällsproblem. Tvärtom.

Det är snarare en signal om ökad säkerhet. Om det inte handlar om tester inom Jas Gripen E-systemet – en viktig del av framtidens luftförsvar – så är det övningar med det stridsflyg som redan är aktivt inom Flygvapnet. Både övningsverksamhet, incidentberedskap och flygutveckling tar plats. Detta märks också i antalet rubriker i SN om mystiska smällar och dån. Bara i år har det varit så i januari, i april och nu i oktober

I vintras togs försvarsbeslutet för 2021-2025 och nya förhandlingar krävs för tiden därefter. Den ständiga frågan är hur mycket mer resurser som krävs för att ha den försvarsförmåga som krävs i framtiden – till lands, till sjöss och i luften. Tillskotten ligger i underkant jämfört med behoven, trots de senaste årens stora ökningar. 

För Flygvapnets del är det inte bara Gripen E-systemet som kommer till. De tidigare versionerna av Gripen C/D uppgraderas. Luftförsvaret stärks även på annat sätt, exempelvis med luftvärn. Och på området obemannade farkoster, drönare, är vi bara i början av den utveckling som måste till. 

Återetableringen av flygflottiljen F16 i Uppsala talar för att det kommer att hända mer i vårt nära luftrum framöver. Självklart kommer vi att märka av det och känn trygghet i detta. För att leka lite med Svenne & Lottas klassiska ABBA-hit från sjuttiotalet: En bang, en Jas-boom å bang är den, en boom å bang är säkerheten.