Flyttkedjan som gör stor nytta pÄ landet

Stavsjömodellen för att bygga hyreslÀgenheter pÄ mindre orter har blivit bok. Att fÄ till lokala flyttkedjor pÄ landsbygden ligger i tiden.

Stavsjömodellen för att bygga nya hyreslÀgenheter pÄ landsbygden har blivit till bok.

Stavsjömodellen för att bygga nya hyreslÀgenheter pÄ landsbygden har blivit till bok.

Foto: Olof Jonmyren

Ledare2021-10-08 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Folkbildning kan komma i mĂ„nga former. NĂ€r Stavsjömodellen för att bygga hyreslĂ€genheter pĂ„ landsbygden nu har blivit en bok Ă€r det just detta: en kĂ€lla till inspiration och kunskap för andra. Gunnar Casserstedt och Larz Johansson i Stavsjö sticker ut hakan Ă€nnu en gĂ„ng och pekar pĂ„ möjligheterna med lokala flyttkedjor. 

Vi lever i en tid dĂ€r exempelvis Sveriges Television lĂ„nar sitt vetenskaps-varumĂ€rke till ren anti-skogsbruksaktivism – i Slaget om skogen. Allt frĂ„n mycket handlar om att landsbygden ska lĂ„ta saker vara. TrĂ€den ska stĂ„. VĂ€gar ska inte satsas pĂ„. MĂ€nniskans avtryck utanför staden ska minska. NĂ„gon annan, hon eller han som vill bruka, skapa och förĂ€ndra ska tvingas avstĂ„ frĂ„n att leva sitt liv pĂ„ egna villkor. 

Landsbygden blir sĂ„ lĂ€tt utmĂ„lad som en plats dĂ€r allt Ă€r som vi tror att det var, en tid nĂ€r inte stĂ€derna utgjorde ett dominerande fokus i allt. Under mĂ„nga Ă„r har samhĂ€llsplanering och annat handlat om att boende och verksamhet pĂ„ landsbygden inte ska minska för snabbt. Att boende pĂ„ landsbygd och i mindre orter i stĂ€llet skulle kunna vĂ€xa med ny kraft sĂ„gs som drömmar. 

Den bilden tĂ„l att förĂ€ndras. Ett steg i detta Ă€r att efterfrĂ„gan pĂ„ boende utanför det mest urbana ökar, vilket vi nu ser. Inte minst gĂ€ller det hus pĂ„ landet eller i smĂ„ort med relativt nĂ€ra till service och jobb. LĂ€gg till vĂ€rdet av nĂ€rhet till skog och mark, brukad av gröna nĂ€ringar och inom ett jĂ€mfört med staden lite annorlunda socialt mönster. 

Ska lĂ€ngtan efter ett landsbygdsnĂ€ra smĂ„hus – för smĂ„barnsfamiljer exempelvis – mötas lĂ€ttare Ă€r Stavsjömodellen ett av svaren. NĂ€r nya hyresbostĂ€der byggs lokalt, gĂ€rna för Ă€ldre som vill göra annat Ă€n att hand om ett stort hus och trĂ€dgĂ„rd utan att lĂ€mna sitt "hemma". EfterfrĂ„gan pĂ„ lĂ€genheterna finns dĂ€r – liksom som pĂ„ husen som dĂ„ blir lediga. Men det sker inte automatiskt, tyvĂ€rr. Det krĂ€ver samverkan, med olika aktörer.

I dag, fredag, hĂ„lls Landsbygdsforum i Nyköping pĂ„ Öster Malma. DĂ€r kommer bland annat Kiladalenhus till tals, det lokala företag som byggt hyresfastigheterna i Stavsjö. Det finns potential ocksĂ„ för lokal nĂ€ringslivsnytta. En positivt instĂ€lld kommun har ocksĂ„ att vinna. 

En nyckelfaktor i Stavsjömodellen Ă€r att det i nulĂ€get krĂ€vs ett visst statligt byggstöd. Marknaden – frĂ€mst bankerna – Ă€r fortfarande skeptiska till vĂ€rdet av hyreslĂ€genheter pĂ„ landet jĂ€mfört med staden. DĂ€rför Ă€r det svĂ„rare att rakt av finansiera byggprojekt som det i Stavsjö. Detta bör inte minst de partier – i mitten och till höger – som i dagarna rakt av gör tummen ned till alla former av byggstöd fundera ett varv till pĂ„. Subventioner till stora dominerande aktörer, som skulle bygga Ă€ndĂ„ i redan tĂ€ttbebyggda miljöer, mĂ„ fasas ut, men dĂ€r marknadens helhet inte rĂ€cker till i stunden kan mindre, riktade stöd göra nytta. 

Det Ă€r lĂ€tt att stirra sig blind pĂ„ det stora – och missa att förĂ€ndring kan komma ocksĂ„ via det lilla, i mĂ„nga smĂ„ steg, med mĂ„nga enskilda initiativ. SĂ„dant som vi kan kalla bygdeutveckling. DĂ€rför Ă€r Stavsjömodellen vĂ€rd att lyfta som lokal utveckling. 

Det Ă€r ocksĂ„ intressant att notera hur en upprördhet över att mĂ€nniskor fĂ„r för sig att flytta frĂ„n storstad till tĂ€tortsnĂ€ra landsbygd lĂ€tt sprider sig i storstadsmedier och analyser. I tron att det mĂ„ste vara nĂ„got fel pĂ„ exempelvis Stockholm. Men tĂ€nk om det inte Ă€r sĂ„. 

TÀnk om det Àr sÄ enkelt att vÄr lÀngtan i livet inte Àr exakt samma för alla. Att vi behöver bli bÀttre pÄ att bejaka variation. Det ökar möjligheterna för var och en att hitta rÀtt i livet och för samhÀllet som helhet att stÄ starkare.

Karta: StavsjögÄrden