Frihet är inte bara ord - det krävs verkstad

Idag, den fjärde juli firas USA:s motsvarighet till vår nationaldag.

Fjärde juli är USA:s självständighetsdag. Årets upplaga kan bli det mest politiserade och polariserade firandet någonsin, både i spåren av corona och Black Lives Matter.

Fjärde juli är USA:s självständighetsdag. Årets upplaga kan bli det mest politiserade och polariserade firandet någonsin, både i spåren av corona och Black Lives Matter.

Foto: Andrew Harnik

Ledare2020-07-04 05:49
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Independence Day - självständighetsdagen - markerar att de 13 brittiska kolonierna slog sig fria från Storbritannien den fjärde juli 1776. Firandet har historiskt som i modern tid firats med fyrverkerier, parader, fester och musik. Fjärde juli är och har alltid varit en folkfest, men i år kommer firandet inte vara desamma. 

Först och främst har coronasituationen påverkat firandet av den federala helgdagen. I våras sa president Donald Trump att coronan skulle vara över till påsk. Sedan dess har pandemin spridit sig som en löpeld i USA. Den 2 juli uppdaterade amerikanska CDC coronastatistiken. Knappt 2,7 miljoner bekräftade fall och 128 000 döda. Det är mörka siffror som kommer svärta ner firandet. 

USA:s coronastrategi har kritiserats om och om igen. Oppositionella menar att Trump inte tagit hotet på allvar och istället väljer att prioritera ekonomin framför medborgarnas liv. Presidentens ignorans inför den rådande pandemin kan ironiskt nog skönjas i hans eget fjärde juli-firande. Trump kommer bjuda på ett spektakel vid Mount Rushmore-monumentet (Forbes, 2/7). Dagen då den amerikanska stoltheten tenderar att vara som störst kommer presidenten att fira som vanligt, fast vid ett nationellt monument - och troligen med avsikten att propagera för sin egen återvalskampanj. Ohederligt? Javisst. Effektivt? Troligen. Coronasäkert? Nej.

Det är inte bara coronafaktorn som förändrar årets firande för miljoner amerikaner. Black Lives Matter-rörelsen har förändrat det amerikanska samhället i grunden. Givetvis finns mycket arbete kvar att göra, men rörelsen har onekligen lyckats föra upp frågan om strukturell rasism på dagordningen. 

I samband med självständighetsdagen kommer vi alla - amerikaner som icke-amerikaner - behöva fråga oss själva för vem och vilka som inkluderas in våra samhälleliga friheter. "The land of the free" är en återkommande fras som betecknar USA:s självbild. Frågan är om lika många amerikaner kommer vilja yttra den frasen idag, utan att känna en bitter eftersmak av landets förtryck mot afroamerikaner.

USA är ett fantastiskt land på många sätt. Att vara stolt över sitt lands goda sidor är dock inte i motsats till att idka självkritik mot de sämre delarna. Landet som ser sig självt som frihetens främst försvarare har dock en lång väg kvar att gå innan frihetskonceptet innefattar alla, oavsett hudfärg.