Ja till smartare teknik och grönare hem

Det ska vara lätt att ladda om i omställningen.

På samma sätt som rut-avdraget har byggts ut bör målet vara att det kommande gröna avdraget också breddas över tid.

På samma sätt som rut-avdraget har byggts ut bör målet vara att det kommande gröna avdraget också breddas över tid.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-05-19 05:01
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vi kan göra så kallat rot-avdrag för renovering, ombyggnad och tillbyggnad i hemmet. Detsamma gäller för rut-avdrag, för rengöring, underhåll och tvätt. Det sistnämnda avdraget har efter införandet byggt ut och omfattar i dag ett stort antal tjänster i näraliggande sfärer, som flytthjälp, fiber- och it-tjänster i hemmet eller snöskottning.  

Det gynnar den som beställer jobbet, ökar efterfrågan på den som utför jobbet och är bra för samhället i stort.  

För den som vill investera i grön teknik i hemmet är det inte lika lätt. Avdrag finns för solceller, lagring av egenproducerad energi och laddningsutrustning för elfordon. Dessa är mer omständligt att få del av än rut och rot. 

Därför kommer nu ett förslag från januariavtalet som ska göra stöden för teknikinvesteringar enklare att ta del av och troligen även öka efterfrågan. Det bygger på ett Centerparti-förslag som bakades in i januariavtalet med regeringen och Liberalerna. Avdragets omfattning är i utgångsläget på 50 000 kronor per år.

Det är en bra början. Sänkta kostnader för den enskilde sänker tröskeln för att göra investeringen. Avdraget kan göras direkt vid köpet och inte sökas i efterhand via myndigheter som inte hinner med. Som Rickard Nordin (C) säger tilll TT: Då vet du också att pengarna räcker och osäkerheten minskar. Och det är viktigt för att folk ska våga installera. 

På samma sätt som rut-avdraget har byggts ut bör målet vara att det gröna avdraget också breddas över tid. I nuläget är det en omflyttning av befintliga stöd, men andra gröna teknikinvesteringar och tjänster bör kunna läggas till.  

I fredags gick förslaget ut på remiss och är tänkt att träda ikraft vid årsskiftet. Rätt använt ger det positiva drivkrafter för grönare, smartare hem.