Käfta lagom också utanför nattklubben

Hade vi glömt hur stökigt det kunde bli?

Bråket vid en nattklubb i Nyköping fick stora rubriker.

Bråket vid en nattklubb i Nyköping fick stora rubriker.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-10-05 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Bara några dagar efter det att smittspridningsrestriktionerna i stort plockades bort, blev det ”upploppsstämning” utanför en nattklubb i Nyköping. Folk sågs med tillhyggen, bråkade med poliser och en polis träffades av en kastad flaska

Mindre bråk kan växa till stora tumult, inte minst om alkohol eller andra droger finns med i bilden. Det bubblande nattlivet med mat, dryck, dans och diskussioner bjuder ofta på en hel solfjäder av känslor. Från stundens lycka och glädje, till tårar och tyvärr även knytnävar. Det är inte lätt att vara polis eller vakt med ansvar för ordning och lugn i de situationer som kan uppstå på kort varsel. 

När vi pratar om trygghet i vårt samhälle är det vanligt att vi talar om mörklagda miljöer med utsatta ensamma offer, men det är värt att också hålla ett öga på vad som riskerar att hända om många hamnar i gruff med varandra. Ibland kan det vara slagsmål som är planerade på förhand, ibland uppstår det utifrån en gnista i stunden, ett förfluget ord eller tillfällig kontakt. 

Upprört käftande är en sak, våld en annan. Hade vi glömt hur stökigt det kunde bli? Bråk har det ju varit ibland även under pandemin. Blev det nu värre för att samhället har haft hårda restriktioner så länge? När korkarna flög fick det korkade extra utrymme.

”En timme efter första incidenten ska läget ha lugnat ner sig. En anmälan om våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman, våld mot tjänsteman samt förberedelse till grov misshandel har upprättats”, skriver Polisen i sin information om lördagsnattens händelser. 

Tack och lov blev ingen allvarligt skadad. Men det här med att upprörda individer – fylla, droger eller inte – viftar med tillhyggen och ger sig på poliser är en varningsflagg. Respekten för ordningsmaktens roll är grundläggande för ett tryggt nattliv i Nyköping.