Nätverken gör lokala samhällen mer uthålliga

Det är ofta lättare att bli hörd när man är flera. Den som bara sitter tyst är lätt att ignorera.

Ett nätverk kan användas till mycket i lokalsamhället. Så här såg det ut när Stallarholmens Nätverk och föreningen Klimatverket samverkade för att rensa skräp från Mälarens botten.

Ett nätverk kan användas till mycket i lokalsamhället. Så här såg det ut när Stallarholmens Nätverk och föreningen Klimatverket samverkade för att rensa skräp från Mälarens botten.

Foto: Robin Folkö

Ledare2022-01-08 05:10
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Precis som på de flesta andra håll i samhället är landsbygden och dess lokalsamhällen beroende av enskildas idéer, vilja, engagemang och skaparkraft för att utvecklas. Men utan samverkan mellan enskilda –  ett nätverk – är risken större att det kreativa blir mer av tillfälliga tomtebloss i stället för eldar som värmer bygden under längre tid.

Inte ens de mest kreativa miljöerna är fullvaccinerade mot jante – eller avundsjuka, det ska sägas. Men i det stora hela bär en bygd med gott samarbetsklimat på en god jordmån för framtiden.

Därför är det värt att uppmärksamma Hela Sverige ska leva Sörmlands utnämningar av 2021 års landsbygdshjältar: Årets eldsjäl, Årets serviceinsats och Årets landsbygdsgrupp. Att jobba med lokal utveckling och tillväxt är ett hårt slit med begränsade medel. Ett offentligt erkännande för det som blir frukterna av alla timmarna, det visar att andra tycker att det verkligen betyder något. Positivt laddad uppbackning har ett värde i sig.

Årets eldsjäl 2021 blev Johnny Andersson på Osprey Farm & Studio i Fogdö, ”för sitt sätt att samhandla med lokalbefolkningen och få med dem mot framtidens cirkulära och ressilienta samhälle”. Årets serviceinsats gick till Erika och Maria Malmberg, som har dragit igång det obemannade AutoMat – Läppe Livs och där ”har visat att det går att ge service året runt och med generösa öppettider även på en mindre ort”.

Årets landsbygdsgrupp blev Stallarholmens Nätverk, en samarbetsplattform för föreningar, företag och invånare, liksom för kyrka, skola, kommun och andra aktörer. Under året har det bland annat gjorts en satsning på båttrafik Stallarholmen–Strängnäs och Stallarholmen–Mälsåker. Den här typen av gemenskaper förtjänar sin uppmärksamhet. 2020 gick utmärkelsen till Sörmlands Matkluster och 2019 prisades bygg- och bogemenskapen Lagnö Bo, som finns halvmilen utanför Trosa. 

Nätverken kan se olika ut, formerna för samverkan likaså, men ofta förenas egen och gemensam nytta. Det kostar förstås tid och pengar, men när fler engageras ökar ofta möjligheterna till framgångar. Lokala intresseföreningar, utvecklingsbolag och företagssamarbeten finns på många håll i Sörmland.

Mindre samhällen och landsbygdsområden kommer alltid behöva sina krafter som jobbar för bygdens bästa. Det kan handla om att kunna bygga nya hyreslägenheter i Stavsjö. Att få större snurr på Aptitrundan i Sörmland eller på Tystbergarundan. Ett annat exempel är vad Vrenabygdens intresseförening just nu gör: Att tydligt ställa Trafikverket till svars för hur det är tänkt att lokalsamhället ska fungera när ett byte av järnvägsbro leder till orimliga omvägar för invånare och företag under närmare ett års tid.

Det är sällan brist på något som behöver tas tag i.