Nu måste oskuldskontrollerna stoppas

Den kanske mest berömda personen att, enligt sägen, utsättas för en oskuldskontroll var Maria, Jesus mor.

Oskuldskontroller. De läkare som utför oskuldskontroller möter nästan inga konsekvenser. Det är under all kritik.

Oskuldskontroller. De läkare som utför oskuldskontroller möter nästan inga konsekvenser. Det är under all kritik.

Foto: isabell Höjman/TT

Ledare2020-07-08 05:35
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Utan en mor med intakt heder skulle Jesus inte kunna vara gudomlig, utan en vanlig människa. Hela kristendomens existensberättigande vilar alltså på en enda kvinnas kyskhet. Miljoner kvinnor efter henne har fått bära samma kors med mer eller mindre samma logik: Är du inte oskuld är du oren. Är du inte oskuld är du förbrukad.

På primitiva platser runt om i världen idag drar en kvinna inte bara skam över sig själv men över sin familj om hon inte är oskuld. Dessa platser är dock inte särskilt avlägsna. Runt om i Sverige följer mödrar, fastrar och fäder med sina ofta minderåriga döttrar in på skattefinansierade vårdcentraler och gynekologmottagningar för att kontrollera att såväl flickans som familjens heder är intakt. 

Såväl Socialstyrelsen som Svenska Läkarsällskapet har påpekat att oskuldskontroller är olagligt i och med Regeringsformen 2:6, förbudet mot alla former av påtvingade kroppsliga ingrepp. Läkarkåren har också starkt betonat att det inte finns något vetenskapligt stöd för att oskuldskontroller är möjliga att genomföra, eftersom den så kallade mödomshinnan inte existerar. Vad som finns är en slidkrans, men ingen hinna som kan gå sönder av någon yttre eller inre påfrestning. Oskuldskontroller vilar alltså varken på vetenskap eller beprövad erfarenhet, och strider därmed mot Patientsäkerhetslagen. 

Trots detta får den läkare, eller präst, som blir påkommen med att utföra en oskuldskontroll näst intill inga konsekvenser. 2015 gjorde TV4:s Kalla Fakta flera besök på vårdcentraler i Stockholm, Göteborg och Malmö, där de med dold kamera låtsades vara en minderårig flicka och hennes faster på jakt efter ett oskuldsintyg. De träffade läkare som inte bara skröt om alla kvinnor och barn de undersökt, men som till och med erbjöd sig att ”sy ihop” flickan dagen innan bröllopsnatten. Två av läkarna utreddes för tjänstefel, en lämnades helt utan kritik.

Under förra helgen sände TV4 återigen ett reportage om oskuldskontroller, där den Mandeiska biskopen Salwan Alkhamas uppgav att oskuldskontroller är ”okej så länge kvinnan vill”. Mandeiska trossamfundet är för övrigt en statsbidragstagande församling.

Trots bred enighet bland politiker, jurister och läkare att oskuldskontroller är oförenligt med svensk lag finns det ingen egen brottsrubricering. Det innebär att det saknas verktyg för att utdela kännbara straff till såväl beställaren som utföraren. Att riskera att få sin läkarlegitimation återkallad är inte tillräckligt, personen ska lagföras för att den utfört ett övergrepp mot en annan människa som varken samtyckt eller har varit i stånd till att samtycka. Det är inte samtycke att under hot om utstötning och våld från den egna familjen utsätta sig för något som närmast kan likna en våldtäkt, där en främmande människa våldför sig på ens underliv. 

Småpåvar och -jungfrur hör till historiens soptipp, och är inget som ska tillåtas förstöra kvinnors liv idag.