Tio goda nyheter som kom i februari

Konstgjorda hjärtan, munskydd som identifierar smitta och artificiell intelligens som snabbt ser behovet av intensivvård – det är några goda nyheter från februari.

Holländska Royal Dutch Shell byter i sitt strategidokument fokus från traditionell oljeproduktion till förmån för att sälja elektricitet från förnybara källor.

Holländska Royal Dutch Shell byter i sitt strategidokument fokus från traditionell oljeproduktion till förmån för att sälja elektricitet från förnybara källor.

Foto: Hasan Jamali

Ledare2021-03-01 05:46
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Här är tio positiva nyheter som har inträffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av januari.

1. Vaccinationerna mot covid-19 är i full gång, och allt mer pekar på att vaccinen minskar sjukhusinläggningarna kraftigt. En ny studie från Skottland visar att de covid-19-relaterade sjukhusinläggningarna där minskade med 85 procent för de som fått sin första dos av Pfizer-vaccinet, och med 94 procent för de som fått en dos av Astra Zeneca-vaccinet. (Det krävs två doser för att få fullgott skydd.) 
 

2. De senaste 60 åren har antalet barn under 15 år som dör på grund av våld och olyckor sjunkit rejält, enligt statistik från SCB och Socialstyrelsen. Mellan 1956 och 2016 minskade till exempel antalet barn som dog i trafikolyckor från 180 till 7. Som SN rapporterade förra månaden var antalet dödsolyckor i trafiken rekordlågt 2020. 

 

3. Det franska företaget Carmat har fått godkänt av EU-kommissionen att tillverka och sälja ett helt konstgjort hjärta. Anledningen till att det behövs är för att väntetiderna för att hitta rätt hjärta till transplantationer är långa i många länder. Carmats hjärta kan fungera som en brygga under en väntetid på upp till sex månader.  
 

4. Forskare vid University of California San Diego håller på att ta fram ett munskydd som både kan hindra viruspartiklar från att spridas och visa om du har fått covid-19. När munskyddet har använts några timmar kan det tas av och en sensor kommer då att visa rött om du har blivit smittad.

 

5. General Motors (GM), världens femte största biltillverkare, ska sluta producera bensindrivna bilar 2035. Redan till 2025 vill företaget att elbilar ska stå för 40 procent av deras försäljning.

6. I april ska företaget Zipline börja leverera covid-19-vaccin med drönare till glesbebyggda områden i bland annat Rwanda, Nigeria och den amerikanska delstaten North Carolina. ”Var du bor ska inte avgöra om du får tillgång till vaccin eller inte”, säger Ziplines VD Keller Rinaudo. 

7. En forskargrupp vid Oxford har hittat ett sätt att omvandla plast till vätgas, som i sin tur kan användas som bränsle. Hittills har testerna utförts på mindre mängder plast (runt 300 gram), och nästa steg är därför att utföra experiment i större skala. 

8. Ett annat forskarlag vid Oxford har tagit fram en AI-algoritm (artificiell intelligens) som kan hjälpa läkare att se tecken på när patienter behöver intensivvård, vilket ökar deras chanser att överleva. Det nya systemet upptäckte när patienter behövde intensivvård upp till 48 timmar snabbare än det näst bästa systemet som finns i dag. 

9. En ny studie från University College London Hospital ger hopp om att upptäcka fler fall av lungcancer i tid för att kunna behandla dem effektivt. Genom att använda så kallad skiktröntgen kunde sju av tio fall som upptäcktes identifieras så pass tidigt att det räcker med enklare kirurgiska ingrepp. En av forskarna bakom studien rekommenderar därför nationell screening, vilket kan rädda tusentals liv i Storbritannien varje år. 

10. Flera oljebolag börjar nu se slutet för sina traditionella affärsmodeller. Nederländska Royal Dutch Shell skriver i ett nytt strategidokument att de antagligen aldrig kommer att producera så mycket olja igen som de gjorde 2019. Shell vill därför satsa mer på förnybar energi och att sälja elektricitet i stället för olja och gas.